CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
SVEND

Produktionsland:
Danmark

Produktionsår:
2011

Manuskript:


Producere:
Sigrid Dyekjær

Fotograf:
Anne Regitze Wivel
Ulrik Wivel

Klipper:
Camilla Skousen
Peter Winther

Komponist:
Povl Kristian

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
DOX:BIO

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 2 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.

Læs også...
Anmeldelser:
11-11-15:
Mand falder
 


SVEND

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Dokumentar
Varighed:110 minutter
Instruktør:Anne Regitze Wivel
 
Premieredato:14-09-2011
Medvirkende:Som:
Svend Auken

Gigantens sidste rejse
 
Svend Auken døde i sommeren 2009, 63 år gammel. Et friskt sind i en syg krop. En mand stoppet midtvejs på sin mission. Det er historien, som hans hustru Anne Regitze Wivel fortæller i denne nænsomme portrætfilm, der følger Svend Aukens virke fra 2007 og frem til hans død to år senere. På det tidspunkt har han fået konstateret den prostatakræft, som bliver stopklodsen i den engagerede kamp for Danmarks og Verdens miljøtilstand.

Det er dermed ikke et traditionelt biografisk portræt, der tegnes af manden, som på grund af Poul Nyrups formandskup i 1992 aldrig nåede at blive statsminister. Vi følger til gengæld hverdagen i de afsluttende år, hvor energien og kræfterne langsomt tappes fra den store krop, mens hjernen ufortrødent knokler videre med indenrigsforhandlinger og foredrag kloden rundt for at få overbevist så mange som muligt om klodens tvivlsomme tilstand på miljøområdet.

Det fascinerende ved Svend er den brændende intensitet, som helt til det sidste lyser ud af øjnene på dens hovedperson. Anne Wivel selv holder sig i baggrunden, observerende og af og til kommenterende, mens Auken filmes i dagligdagssituationer eller sætter sig tungt i en lænestol og opridser, hvad den seneste udvikling har budt på. Forhandlingerne frem mod den brede klimaaftale mellem regeringen og oppositionen tærer i ekstraordinær høj grad på kræfterne – og til sidst indtræffer også erkendelsen af, at sygdommen ikke kan holdes i ave. Kræften er i udbrud, og livsprojektet med at sikre klimaet får sat en højst uvelkommen, men uundgåelig stopklods i hjulet.

Det tjener til Wivels store ære, at man i høj grad fornemmer den engagerede politiker, som alle sider i det politiske spektrum respekterede. Svend Auken var en gigant i dansk politik, en af dem for hvem det politiske virke var et kald snarere end en karrieremulighed. Han kæmpede for sine sager på tværs af familieliv, sygdom og ofte som en ydmyg David i forhold til modstandernes Goliath-statur, men kompromiser blev det sjældent til uden at Auken havde fået sat et tydeligt aftryk på aftalerne.

Svend er i sagens natur ganske uden kritisk distance til den skildrede hovedperson, men det er heller ikke formålet med filmen. Det er et helteportræt fortalt indefra, fra den allernærmeste kreds – og dermed også med en fortrolighed og ærlighed i interviewene, som aldrig ville kunne være opnået med et professionelt filmhold. Dét er forcen i Svend – at vi kommer helt om bag en af de største i dansk politik, som ærligt og uden hensyn til meningsmålinger deler af sit brændende engagement og sine udtalte frustrationer. Et studie værd og en eksempel til efterfølgelse – uanset politisk tilhørsforhold.
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
The Meg9/8
Mission: Impossible - Fallout2/8
Hotel Artemis26/7
Sicario 2: Soldado19/7
Mamma Mia! Here We Go Again19/7
Landet af glas19/7
Skyscraper12/7
Under træet5/7
Ant-Man and the Wasp4/7
Du er den28/6
Flere bio-anmeldelser
 
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
The Florida Project17/7
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri3/7
Black Panther2/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvad gjorde Harvey Keitel efter at have læst manuskriptet til Tony Buis vietnamesiske Tre årstider?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google