CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Snabba Cash

Produktionsland:
Sverige

Produktionsår:
2010

Manuskript:


Producere:
Fredrik Wikström

Fotograf:
Aril Wretblad

Klipper:
Theis Schmidt

Komponist:
Jon Ekstrand

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Midget Entertainment

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(6 stemmer)

Læs også...
Anmeldelser:
15-08-17:
Life
20-06-12:
Safe House
20-01-09:
Arn II - Riget ved vejens ende
03-06-08:
Daisy Diamond
05-03-08:
Kærlighed på film
28-11-05:
Bag det stille ydre
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
16:9, 2,35-1

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Intet
Snabba Cash

Anmeldt af:Gunnar Holm-Mikkelsen
Genre:Krimi, Drama
Varighed:120 minutter
Instruktør:Daniel Espinosa
 
Anmeldelsesdato:24-10-2011
Medvirkende:Som:
Joel KinnamanJohan 'JW' Westlund
Matias PadinJorge
Dragomir MrsicMrado
Lisa HenniSophie
Mahmut SuvakciAbdulkarim
Jones DankoFahdi

Stockholm noir
 
Stockholm er Gotham uden Batman. Det er succesforfatter og forsvarsadvokat Jens Lapidus’ udgangspunkt i debutromanen "Snabba Cash" fra 2006, der nu er blevet filmatiseret. Sveriges hovedstad er mørk og fyldt med kriminelle, og helten er ikke til at få øje på. Lapidus skrev efterfølgeren "Aldrig fucka upp" i 2008 og arbejder i dag på et tredje kapitel i en genre, han selv kalder for "Stockholm noir".


Copyright:
Camera Film
Der er noget galt. Johan Westlund, "JW", bor på et lille kollegieværelse, har en alkoholisk far og en mor, der er ansat i arbejdsformidlingen. Men det er ikke, hvad han fortæller sine 'venner'. De fleste på den business-school, han går på, kender ham som super flittig diplomatsøn med tilbagestrøget slikhår og ulastelig garderobe synkroniseret med modebladene. Før jetset-festerne i weekenden syr JW billigt tøj om, så det ligner de dyre outfits som Saint Tropez-typerne går i. En af hans mange metoder for at lynkravle den sociale rangstige. Men selv illusioner kræver penge, og JW arbejder derfor for Stockholms undergrundsmafia, der sætter ham til at babysitte Jorge, som er brudt ud af fængslet. Jorges fætter er nøglen til store sendinger af kokain fra Tyskland, og da en serbisk gruppe vil overtage markedet, sender de håndlangeren Mrado af sted for at slå Jorge ihjel.

"Lige børn leger bedst" siger overklasse-yngel Nippe til JW, når han forelsker sig i rigmandsdatteren Sophie. Nippe er den eneste, der ved, at JW ikke er den, han siger han er, men han holder tæt. Især fordi JW viser sig meget nyttig ved eksamenstid – for en billig skilling. Men JW får alligevel fat i Sophie. Han vil have det hele. Som en dukseudgave af Al Pacino i Scarface er den eneste vej OP – koste hvad det vil. Men JW har ikke hvad, der skal til. Jo længere han kommer ind i den kriminelle verden, jo sværere er det at se sig selv i spejlet.


Copyright:
Camera Film
Snabba Cash har en dramatisk trekant af hovedpersoner, der alle har noget i klemme. Jorge har en søster, der snart skal føde, men serberne tæsker hende og jager hendes mand på flugt for at ramme Jorge. Serberen Mrado står som alenefar, efter den fraskilte kone har efterladt datteren hos ham. Men Mrados opgaver som lejemorder gør det svært at tage datteren med på arbejde. JW er sammen med Sophie, som ikke aner, hvem han er, og mafiaen giver ikke slip på ham, efter de opdager hans økonomiske evner til at hvidvaske penge. Og i baggrunden er et spindelvæv af kriminalitet, der gør det stort set umuligt for nogen af de tre at få det liv, de virkelig ønsker. Alle udnytter alle, og ingen slipper fri.

Nogen vil måske sige, at JWs velhavende omgangskreds er stereotyp, og hvorfor er de kriminelle altid serbere? (inkl. danske Dejan Cukic) Men det er ikke så vigtigt. Det altafgørende er, om man kan forestille sig Stockholms underverden se sådan ud. Det kan man og derfor lykkes Snabba Cash. Filmens svenske instruktør Daniel Espinosa, der blev uddannet fra den Danske Filmskole i 2003, har formået at gøre Lapidus’ tre hovedfigurer interessante og troværdige. JW, Jorge og Mrado udgør den hellige treenighed, der skal vise, hvorfor forbrydelse ikke betaler sig. Her har forfatteren Lapidus som forsvarsadvokat kunnet trække på godt materiale fra virkeligheden. Det er måske ikke synderligt originalt at lave en urban krimi-trilogi, når Refn startede sin 'Copenhagen noir' med Pusher for 14 år siden, men Daniel Espinosa skal ligesom Refn anerkendes for evnen til at skabe et stærkt udtryk med få midler. Specielt JW spillet af Joel Kinnaman er spændende at følge. Han er i bund og grund en uskyldig dreng med store drømme og som sådan publikums identifikation, men voldsomme scener sørger for, at også han får blod på hænderne.
Snabba Cash gaber i sin iver over lidt for mange personer og handlinger på én gang, men kompenserer med en intens spænding sjældent set i Skandinavien.
 
DVD-vurdering
Intet ekstramateriale

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (1 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Heavenzanny
21-8-2010 22:31
JW er da bestemt ikke uskyldig, men han er naiv og en wanna-be som ikke helt fatter konsekvenserne af det, han foretager sig. Jeg fatter heller ikke helt, hvorfor nogle anmeldere får det til at lyde som om, han skal bruge pengene for at imponere sin kæreste, for hende er han da totalt ligeglad med :)


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Justice League16/11
Rodin16/11
Glasslottet16/11
QEDA16/11
Ballerina9/11
The Killing of a Sacred Deer9/11
Monsieur Verdoux9/11
Den unge Karl Marx9/11
Human Flow9/11
The Shining9/11
Flere bio-anmeldelser
 
Filmen om Kaptajn Underhyler23/10
Baywatch20/10
Wonder Woman16/10
Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge9/10
Alien: Covenant6/10
Free Fire2/10
Get Out26/9
Kong Arthur: Legenden om sværdet25/9
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken profession har Stellan Skarskård i Good Will Hunting?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google