CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Jiro Dreams of Sushi

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2011

Manuskript:


Producere:
Kevin Iwashina
Tom Pelligrini

Fotograf:
David Gelb

Klipper:


Komponist:


Censur:
Tilladt for alle

Distributør:
Miracle Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 3 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.

Læs også...
Anmeldelser:
04-10-17:
Michelin Stars
13-04-16:
Noma My Perfect Storm
20-03-12:
El Bulli - Cooking in progress
 


Jiro Dreams of Sushi

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Dokumentar
Varighed:82 minutter
Instruktør:David Gelb
 
Premieredato:15-03-2012
Medvirkende:Som:
Jiro Ono
Sukiyabashi Ono

Fordybelse i perfektionen
 
Jiro er en atypisk sushi-kok. Hans restaurant ligger på en undergrundsstation i Tokyo. Samtidig har den 3 stjerner i Michelin-guiden og dens absolutte overhoved har passeret 80 i fin form og kæmper stadig for at forbedre sin teknik. Jiro drømmer i dén grad om sushi, og i David Gelbs fine og nænsomme portræt får vi lov til at blive en del af de drømme.


Copyright:
Miracle Film
Madfilm er en helt særlig afart af dokumentargenren. Topgastronomi handler om kontrol og hemmeligheder, men mest af alt om kontrol. Og da en ægte kok aldrig vil give sine hemmeligheder fra sig, så må et portræt af en af slagsen nu engang handle om kontrol. Det er derfor præcis, hvad der er i fokus i David Gelbs portræt af den aldrende Michelin-favorit fra Tokyos undergrund, som på halvfjerdsindstyvende år former ris og placerer fisk på dem til indiskutabel perfektion. Når Jiro efter et helt liv med kun en variant af sushi-paletten på programmet stadig føler, at han kan gøre det bedre, så siger det lidt om, hvad målsætningerne er.

Kontrollen dyrker Jiro i hele sit imperium. Sønnerne nærmer sig folkepensionsalderen, men den ene står stadig trolig i lære i restauranten, hvor også andre kokke langsomt arbejder sig gennem oplæringsperioden, der som minimum tager 10 år, før man får lov til at nærme sig selve serveringspladserne. Ventetiden for en plads i restauranten hos Jiro er længere end hos vores egen Noma, og da et besøg med 20 sushiserveringer kan være hurtigt overstået, hvis man har travlt, kan Jiro ofte prale af at være verdens dyreste restaurant med sin menupris på lidt over 2000 kroner for 20 minutters spisning.

Det man får ved et besøg hos Jiro er et studie i perfektion og kontrol. Vores vært tager imod og har lagt en nøjsom plan for de 10 gæster, der alle sidder på langs ved sushibaren. Her står mesteren og en assistent og serverer et stykke sushi af gangen til gæsterne. Lidt større stykker til mændene, så kønnene også følges af i tempo og mæthedsfornemmelse. Råvarerne er i centrum og den daglige tur til de faste leverandører på Tokyos store fiskemarked følger vi også.


Copyright:
Miracle Film
Under overfladen og skildringen af Jiros benhårde kontrol ligger også en konstatering af, at sushiens udbredelse til populærspise i hele verden, har reduceret fiskeudvalget katastrofalt. Alle vil have rå fisk, og alene i dag er de friskfangede tun kun halv størrelse af dem, der blev hevet i land for 20 år siden. Fortsætter udviklingen bliver tun i mangelvare – og en kok som Jiro kan ikke lave sushi uden rigtig tun. Det er en verden i forandring omkring et fag i en monumental og urokkelig søgen indad efter den absolutte perfektion.

Man går både mæt og lækkersulten ud af biografen efter en – billig – tur hos Jiro og rundes af en fornyet respekt for den dedikation og akkuratesse, der præger faget, når det er korrekt udført.
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Sicario 2: Soldado19/7
Mamma Mia! Here We Go Again19/7
Landet af glas19/7
Skyscraper12/7
Under træet5/7
Ant-Man and the Wasp4/7
Du er den28/6
Hereditary28/6
Far til fire i solen28/6
Huset ved havet28/6
Flere bio-anmeldelser
 
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Black Panther2/7
Den skjulte tråd29/6
Coco22/6
De originale21/6
Darkest Hour14/6
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilket filmselskab er Danmarks ældste?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google