CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Rise of the Apes

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2011

Manuskript:
Rick Jaffa, Jamie Moss, Amanda Silver

Producere:
Peter Chernin
Dylan Clark
Rick Jaffa
Amanda Silver

Fotograf:
Andrew Lesnie

Klipper:
Conrad Buff IV
Mark Goldblatt

Komponist:
Patrick Doyle

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
SF Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(15 stemmer)

Læs også...
Anmeldelser:
13-07-17:
Abernes planet: Opgøret
03-12-14:
Abernes Planet - Revolutionen
17-06-11:
127 Hours
11-11-10:
Spis bed elsk
12-08-09:
Inkheart
22-10-07:
Flyboys
01-05-06:
King Kong
26-08-03:
Ringenes herre - De to tårne
05-02-02:
Planet of the Apes
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
2.35:1

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
2 featuretter, 2 slettede scener
Abernes planet: Oprindelsen

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Action, Adventure
Varighed:101 minutter
Instruktør:Rupert Wyatt
 
Anmeldelsesdato:06-01-2012
Medvirkende:Som:
James FrancoWill Rodman
Freida PintoCaroline Aranha
John LithgowCharles Rodman
Brian CoxJohn Landon
Tom FeltonDodge Landon
Andy SerkisCaesar

Abernes første oprør
 
Der er noget umiddelbart fascinerende ved science fiction-fortællinger, der spiller på en urealistisk, men alligevel realiserbar frygt for den kendte omverden. Ét er, hvis rumvæsener pludselig angreb og slavebandt menneskeheden, men noget ganske andet er, hvis truslen kom fra næste led i evolutionens store hierarki: Aberne. Det fik Franklin J. Schaeffer lidt af et hovedværk ud af i 1968, hvor Charlton Heston nødlander på en fremmed planet styret af aberne. Slutscenen er legendarisk og nu udenfor spoiler alert-tidsfristen – for det er en fremtidsudgave af vores egen Jord, som aberne har magten på. Truslen er ikke bare på en fjern planet, men allerede indtruffet i vores egen baghave.


Copyright:
Fox Film
De følgende film legede videre med denne fiktions-tese om aberevolten, og reducerede den i stadig mere harmløse toner til en børnevenlig formulering af den herskende racekonflikt – toppende med den billigt producerede Conquest of the Planet of the Apes fra 1972, hvor vi er rejst tilbage til en nær fremtid – 1991. Her er katte og hunde udryddet, og aberne har overtaget rollen som menneskets kæledyr, men en dag får aben Caesar nok og gør oprør mod menneskeheden.
Den historie er nu blevet gentænkt til dette andet forsøg på at kickstarte den fascinerende science fiction-tanke om abernes magtovertagelse. Samtidig er der tilføjet en lidt forsimplet, men eftertænksom kritik af parringen mellem forskning og kommercielle interesse – og ikke mindst endnu et skridt i udviklingen af kunstigt skabte figurer på film.
I front har vi James Franco som forskeren Will, som arbejder intenst på et stof, der kan genskabe hjernens ødelagte celler. En kur mod Alzheimers i lægmandstermer, men måske også vejen frem mod at kunne booste hjernens evner. Lægemidlet testes på aber, og effekten er synlig med en klart øget intelligens som resultat. Forsøget kører dog af sporet, og udviklingsarbejdet arkiveres sammen med ligene af testaberne, men den lille abeunge Caesar bliver smuglet med hjem til Will, som bor sammen med sin Alzheimers-ramte far.

Så er den emotionelle kerne i historien på plads. Junior vil såmænd bare redde den allerede hæmmede fader, og med forskningsobjektet hjemme i stuen er det lettere at fortsætte arbejdet i smug. Caesar vokser og bliver stor – og lynende intelligent. Men er han kæledyr eller et selvstændigt individ? Det spørgsmål melder sig hos den store abe, da han ser en hund i samme halsbånd, som han selv har på, når han er i skoven med Will og den søde dyrlægekæreste, som han har mødt – og da den nu voldsomt Alzheimers-ramte far en dag kommer i klammeri med naboen, redder Caesar ham og får en forvaringsdom på halsen. Væk fra de trygge og frie rammer hos Will og ind i et forfærdeligt og inhumant internat, der spekulerer i at sælge dyrene til forsøg. Mennesket er ondt mod Caesar, og så fødes en afgørende idé i den intelligente abes hoved.


Copyright:
Fox Film
I de tidligere film har der været hintet til baggrunden for abeoprøret, men her er vi helt nede i oprindelseshistorien. Det går lidt ud over den egentlige attraktionsværdi ved hele abeplanet-historien – nemlig at se det ændrede magtforhold mellem aber og mennesker. Det er først de sidste 20 minutter af Abernes planet: Oprindelsen, at Caesar og hans ligesindede iværksætter den store plan, og det er lige længe nok at vente. Især fordi historien frem til det punkt, hvor buret brydes og abernes trældom henvises til historiebøgerne, afhænger af en lidt skabelonpræget tankegang. Vi skal naturligvis have den idealistiske forsker med en uegennyttig hensigt, en kapitalistisk chef, der forcerer et testforløb for ussel mammon – og nogle rigtig lede karle, der er så tilpas onde, at Caesar skubbes ud over kanten. Det virker lidt for bekvemt, lidt for forprogrammeret til at gå galt.

Til gengæld skabes der med en videreudvikling af Avatar-teknologien en fascinerende figur i Caesar. Motion Capture hedder teknikken og denne gang er den flyttet ud af specialstudier og ud på lokaliteter i San Francisco, hvor optagelserne har fundet sted. Det betyder en endnu mere sømløs integration mellem billede og specialeffekt – og med Andy Serkis – den uden sammenligning foretrukne motion capture-skuespiller – bag animationerne er Caesar-figurens følelsesmæssige udvikling i absolut trygge hænder. Det giver hjerte og troværdighed til en ellers lidt let effektueret historie og er med til at holde fascinationen med vores reelle hovedperson – den rebelske abe – i live helt indtil at opgøret begynder.
 
DVD-vurdering
Der er to slettede scener samt to udmærket featuretter med som ekstramateriale: Den ene en klassisk behind the scenes, den anden handler om Andy Serkis og det visuelle arbejde med filmen. Kort med godt.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (2 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Ruanna
3-4-2014 15:39
We are locating prsefosionally really happy to obtain this blog. I am just a web-based specialist and try to do a search for high-quality website pages. We're also during Website placement area and we also look into our best giving high-quality facts about on-line. You impressive search engine marketing services nova scotia Next ensure that sufferers do not find men and women spammer and get examining available posts. When under-going your internet site I seemed to be certainly dismayed about the subject options. I am going to wear impression from this will be fabulous just can certainly check out ones own websites.

Moog
4-8-2011 14:38
Historien lyder til at at være en 1:1 kopi af Deep blue Sea, men bedre udført :)


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Borg14/9
God's Own Country14/9
En fremmed flytter ind14/9
American Assassin14/9
Mother!14/9
Team Hurricane11/9
De vildfarne7/9
Stefan Zweig - Farvel til Europa7/9
Logan Lucky7/9
It7/9
Flere bio-anmeldelser
 
Guardians of the Galaxy Vol. 211/9
Fast & Furious 88/9
Smølferne: Den hemmelige landsby28/8
The Salesman25/8
Loving21/8
Elle18/8
Life15/8
Skønheden og udyret14/8
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvor ender filmen Point Break?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google