CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
El Bulli: Cooking in Progress

Produktionsland:
Tyskland

Produktionsår:
2011

Manuskript:


Producere:
Ingo Fliess

Fotograf:
Josef Mayerhofer

Klipper:
Anja Pohl

Komponist:
Stephan Diethelm

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Warner Home Video

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 5 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.

Læs også...
Anmeldelser:
04-10-17:
Michelin Stars
13-04-16:
Noma My Perfect Storm
15-03-12:
Jiro Dreams of Sushi
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
1.85:1

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Trailers
El Bulli - Cooking in progress

Anmeldt af:Mikkel Kofod
Genre:Dokumentar
Varighed:109 minutter
Instruktør:Gereon Wetzel
 
Anmeldelsesdato:20-03-2012
Medvirkende:Som:
Ferran Adrià
Oriol Castro
Eduard Xatruch
Eugeni de Diego
Aitor Lozano

At koge er at leve
 
ADVARSEL – DENNE FILM ER KUN FOR NØRDER! Undertitlen – Cooking in Progress – lyver nemlig ikke: Der bliver lavet mad. Og kun det.
Men ikke hvilken som helst mad. Det er mad lavet af Ferran Adrià, manden der anses for at være den mest betydningsfulde kok i verden og som driver restauranten El Bulli, der kan nøjes med at tage imod bestillinger én dag om året. Tyske Gereon Wetzel har fulgt Adrià i et år og giver et fascinerende indblik i troldmandens værksted.


Copyright:
Miracle Film
Symptomatisk nok begynder filmen med, at restauranten lukker. El Bulli har kun åbent seks måneder årligt, resten af tiden bruger Adrià i sit madlaboratorie El Taller i Barcelona, hvor han udvikler næste sæsons menu. Der er kun ét dogme: Restauranten må ikke servere en ret, de har serveret før. Og det er måske netop her i sit kulinariske eksperimentarium at Adrià befinder sig allerbedst. Med souschefen Oriol Castro som væbner afprøves enhver idé. Intet er for mærkeligt. Hvilke smage og teksturer kan man destillere fra en sød kartoffel? Kan vi lave en forsvindende ravioli? Eller hvad med en oliven i flydende form?

For en madnørd er det fascinerende at følge en af vor tids gastronomiske pionerer på nærmeste hold. Adriàs totale dedikation til at opfinde den dybe tallerken hver sæson minder om Lars von Triers udsagn om, at han er en opdagelsesrejsende, der er sat i land på en øde ø, og fortsætter med at gå mod syd. Adrià selv lader til at være mest optaget af rejsen. Wetzel holder sig konsekvent til cinéma vérité-traditionen, hvor kameraet er en flue på væggen, og det er igennem de dokumentariske fravalg, at konturerne af Adriàs personlighed træder frem. Kameraet interesserer sig ikke for restaurantens gæster og holder sig helt ude af spisesalen. I stedet følger det Adrià, der hver aften spiser sig igennem den 30 retters menu, som skifter hver uge, ved et særligt bord i køkkenet og ved hver ret tager pertentlige noter. Man mistænker Adrià for at interessere sig mere for madlavningsprocessen end for at drive en restaurant. Mistanken bestyrkes af, at restauranten lukkede 30. juli i år og genopstår som kulinarisk kreativitets center i 2014. Jeg finpudser, altså er jeg.


Copyright:
Miracle Film
Fravalgene har også sine begrænsninger. Adrià interviewes ikke og får aldrig lejlighed til at forklare sin mad, sin vision eller sig selv. Det ville ellers have været relevant at forholde ham beskyldningerne fra konkurrerende kokke om, at Adriàs gastronomiske dekonstruktion af råvarer med kemiske hjælpemidler er decideret usundt at spise. Den slags viger for ukritisk madnørderi. Det er helt fint. Hvorfor skulle man spørge Muhammed Ali, hvem han er, når det er så fascinerende at følge ham i træningslokalet?
 
DVD-vurdering
Der er kun nogle trailers med som ekstramateriale.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (1 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Knine
2-4-2014 00:11
Hej - Det er nemlig rigitg spe6ndende, men ne6h synes ikke det tager le6ngere tid end ff8r, det plejer maks. at tage mig 30min at lave aftensmad Men jeg elsker ogse5 at lave mad, se5 det er en ting, jeg gerne vil investere lidt tid i og se5 bliver resultatet jo ogse5 le6kkert - Vegetarisk er ne5r man ikke spiser kf8d, fisk og fjerkre6, men man spiser e6g og mejeriprodukter samt honning. Ne5r man er veganer spiser man ingen af delene, hverken kf8d, fisk, fjerkre6, mejeriprodukter, e6g eller honning. c6rlig talt me5 jeg se5 sige at jeg ikke er 100% veganer for jeg spiser altse5 ting med bivoks pe5 og jeg kan godt finde pe5 at kf8be myslibarer med honning i. Og jeg spiser be5de Quorn og diverse He4lsans kf6k-produkter selvom der er e6ggepulver i. Se5 me5ske jeg i virkeligheden bare er en restriktiv vegetar :p jeg bryder mig ikke om alle de labels egentlig, men jeg er nok ne6rmere veganismen end vegetarismen hvis jeg skal lables.Dejligt at du fandt herind, he5ber du kan bruge det til noget, se5 er det jo ikke helt forge6ves :p


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Sicario 2: Soldado19/7
Mamma Mia! Here We Go Again19/7
Landet af glas19/7
Skyscraper12/7
Under træet5/7
Ant-Man and the Wasp4/7
Du er den28/6
Hereditary28/6
Far til fire i solen28/6
Huset ved havet28/6
Flere bio-anmeldelser
 
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Black Panther2/7
Den skjulte tråd29/6
Coco22/6
De originale21/6
Darkest Hour14/6
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvad står der på Val Kilmers t-shirt i hans præsentationsscene i Geniskolen (85)?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Søg på Google