CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
ID:A

Produktionsland:
Danmark

Produktionsår:
2011

Manuskript:
Tine Krull Petersen

Producere:
Louise Vesth

Fotograf:
Ian Hansen

Klipper:
Bodil Kjærhauge

Komponist:
Guy Zerafa

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Nordisk Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(10 stemmer)

Læs også...
Anmeldelser:
01-12-14:
Lev stærkt
24-03-11:
The Roommate
18-03-09:
Dig og mig
03-03-09:
Kandidaten
01-10-07:
Den sorte Madonna
15-01-07:
Råzone
22-01-02:
Jalla! Jalla!
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
1.85:1

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Trailers, featuretter
ID:A

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Thriller
Varighed:90 minutter
Instruktør:Christian E. Christiansen
 
Anmeldelsesdato:03-04-2012
Medvirkende:Som:
Tuva NovotnyAliena/ Ida
Flemming EnevoldJust
Carsten BjørnlundMartin
Arnaud BinardPierre
John BuijsmanRob
Jens Jørn SpottagHP

En kvinde, en pistol og...
 
Christian E. Christiansen er vendt hjem efter sit amerikanske eventyr med The Roommate, og det er ok uden at være prangende i en klassisk euro-thriller, hvor vi haster rundt på kontinentet for at sikre støttekroner fra flest mulige lande på én gang.


Copyright:
Nordisk Film - Henrik Ohsten Rasmussen
Tuva Novotny vågner i en flod. Hun er i mandetøj og med en stor rygsæk. Hun ser medtaget ud. I den nærmeste landsby finder hun ud af, at hun er i Frankrig – og at hun ikke aner hvem hun er. IDentitet Anonym (som titlens leg med navnet Ida antyder).
Jean-Luc Godard er kendt for sentensen om, at alt man behøver for at lave en film er en kvinde og en pistol. Christiansen smider en hulens masse penge ned i rygsækken sammen med pistolen – og så er både vi og Tuva klar over, at hendes tabte hukommelse må rumme en tilværelse lidt ud over det normale.

ID:A er fortalt i en 2-delt struktur. Slutningen er begyndelsen, hvor vores hovedperson (der naturligvis hedder Ida – mere spidsfindigt er det trods alt heller ikke) skal kæmpe sig tilbage til Danmark og finde ud af, hvem hun er – og slutningen er så begyndelsen, der forklarer, hvordan hun endte i en flod i Frankrig. Historien ville være ganske frarøvet enhver spænding, hvis den var fortalt lineært, så vi befinder os for alvor i den gimmick-genre, hvor effekten er afhængig af konstruktionen. De bedste af slagsen er også gode film i deres egen ret, som blot bliver tilført noget ekstraordinært ved deres særlige opbygning – ID:A er helt afhængig af strukturen.


Copyright:
Nordisk Film - Henrik Ohsten Rasmussen
Spændingen fungerer tilstrækkeligt, og den krydres med nogle sporadisk flotte og effektive billedkompositioner. I særdeleshed stærkt står et enkelt super-slow-billede af Tuva, der falder i floden (jep, selve vendepunktet i filmens opbygning), hvor perspektivet er vendt på hovedet. Men ellers er det so-so med kvaliteterne i et plot, der lystigt blander højstemt opera, revolutionær socialisme og brutal sadisme i en meget lille gryde, så troværdigheden lystigt plasker ud over kanten. Tilsat en lidt for forudsigelig casting på en nøglerolle – et problem, der også plagede den delvist beslægtede Kandidaten.

Netop Kandidaten led også under, at historien ikke kunne holde til en nærmere inspektion, men den formåede at holde tempoet så højt, at den som koncentreret filmisk oplevelse havde en ikke ubetydelig effekt. ID:A afveksler mere i tempoet og lader stemningsfyldte scener veksle med små skud action og nogle spændingsscener, hvor Christiansen får vist, at han netop har været på gyserskole i USA. Det er ikke skidt, men det løfter bare heller ikke overlæggeren på nogen måde. Fint, at vi kan genskabe og efterligne, men forhåbentlig fører det på sigt frem til, at vi også kan nyudvikle og videreføre – også udover at tilføje euro i spandevis til gode gamle Godards recept på en film.
 
DVD-vurdering
Der er to udmærket små bagom-indslag samt nogle trailers til filmen selv og andre udgivelser fra Nordisk Film.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (1 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Ida
27-11-2011 07:57
Bæ-film!


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Vi ses deroppe14/6
Stor som en sol14/6
Den skyldige14/6
Sommeren 19937/6
Junglebanden7/6
Jurassic World: Fallen Kingdom7/6
Fædre og sønner6/6
Isle of Dogs31/5
Mit Grønland24/5
Skjold & Isabel24/5
Flere bio-anmeldelser
 
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Blade Runner 20492/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken tegner stod for tegneserien 'X-Men'?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google