CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Alpeis

Produktionsland:
Grækenland

Produktionsår:
2011

Manuskript:
Yorgos Lanthimos, Efthymis Filippou

Producere:
Yorgos Lanthimos
Athina Rachel Tsangari

Fotograf:
Christos Voudouris

Klipper:
Yorgos Mavropsaridis

Komponist:


Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Øst for Paradis

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 5 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.

Læs også...
Anmeldelser:
02-04-18:
The Killing of a Sacred Deer
08-09-11:
Attenberg
24-02-11:
Dogtooth
 


Alperne

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Drama
Varighed:93 minutter
Instruktør:Yorgos Lanthimos
 
Premieredato:03-05-2012
Medvirkende:Som:
Aris Servetalis
Johnny Vekris
Ariane Labed
Aggeliki Papoulia
Stavros Psyllakis

Livet gennem andres liv
 
Giorgos Lanthimos fik et enormt gennembrud med den sære og skarpe Dogtooth, og nu står han overfor den næsten urimelige opgave at følge den flyvske allegori om en familie afsondret fra verden op med noget, der på en og samme gang både adskiller sig og er genkendeligt. Og det lykkes. Alperne er så afgjort en Lanthimos-film, et naturligt og selvstændigt kapitel i den græske 'weird wave' som filmene fra Lanthimos og Athina Rachel Tsangari er blevet navngivet.


Copyright:
Øst for Paradis
I Alperne møder vi en gruppe mennesker, der arbejder med at leve andres liv. De opsøger folk, der har mistet en nær, og tilbyder at være stand in i en periode, mens de efterladte bearbejder deres sorg. De har dannet deres egen lille klub, hvor de modtager og uddelegerer opgaver under ledelse af den strenge Mont Blanc. Hvor Lanthimos i Dogtooth fortalte om en ungdom, der forsøgte at flygte fra et kunstigt skabt univers, så møder vi her en gruppe, der opbygger illusioner og fastholder folk i dem. Det kan være familien, der har mistet en datter i en ulykke, eller den blinde gamle dame, der i sin tid afslørede sin mands utroskab og som nu med jævne mellemrum gerne vil gennemleve dagen igen.

Der bør ikke afsløres for meget om, hvad der sker i filmen, da netop den ukendte rejse ind i et univers, hvor ingen genrekonventioner dikterer hvilken retning, handlingen bør bevæge sig i, er en af Lanthimos’ absolutte forcer. Fælles for hans film er, at hovedpersonerne søger og opnår indsigt ved at træde udenfor de dikterede rammer, og brudfladerne i fortællingerne findes i generationsskellene og mellem dem, der foretrækker fiktionen og dem, der forsøger at bryde ud af den.


Copyright:
Øst for Paradis
Stilistisk lægger Alperne sig i forlængelse af weird wave-udtrykket med lange statiske scener og en dialogudveksling, der nærmer sig deadpan-stilen, men som reelt stammer et helt andet sted fra. Vi observerer og næsten dissekerer vores hovedpersoners adfærd på samme måde, som man i Tsangaris Attenberg lod menneskene indtage dyrenes rolle som det, vi betragter og studerer i en dyrefilm. Lanthimos går ikke efter genkendelig realisme, men stiliserer hver eneste handling og interaktion, så der tillægges en symbolsk betydning i forhold til filmens overordnede pointer, og det gør, at Alperne fremstår som et intellektuelt puslespil med en masse brikker og en motiv, det står den enkelte biografgænger frit for at konstruere. Dogtooth var måske nok en endnu renere og lidt mørkere film, men Alperne er bestemt endnu et fascinerende og udfordrende indslag fra græsk film, der aldrig har været længere væk fra solbeskinnede ferie- og bryllupskomedier.
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Mile 2230/8
De Utrolige 230/8
Lykke-Per30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem spillede ikke med i The Outsiders?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google