CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Anna Karenina

Produktionsland:
UK, Frankrig

Produktionsår:
2012

Manuskript:
Tom Stoppard

Producere:
Tim Bevan

Fotograf:
Seamus McGarvey

Klipper:
Melanie Oliver

Komponist:
Dario Marianelli

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
UIP

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 2 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.

Læs også...
Anmeldelser:
08-09-16:
Lyset i havet
17-06-16:
The Danish Girl
04-02-16:
Ex Machina
25-06-15:
Testament of Youth
18-02-13:
Savages
02-11-12:
A Dangerous Method
09-08-12:
Albert Nobbs
27-06-11:
London Boulevard
23-09-09:
The Duchess
 


Anna Karenina

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Drama
Varighed:129 minutter
Instruktør:Joe Wright
 
Premieredato:02-05-2013
Medvirkende:Som:
Keira KnightleyAnna Karenina
Matthew MacFadyenOblonsky
Jude LawAlexei Karenin
Aaron Taylor-JohnsonCount Vronsky
Kelly MacdonaldDolly
Michelle DockeryPrincess Myagkaya
Se komplet creditliste her

Anna Karenina på de skrå brædder
 
Man kan ikke beskylde den britiske instruktør Joe Wright for at have små ambitioner, og de forløses ofte bedst, når han kaster sig over store litterære fortolkninger. Debutfilmen var Stolthed og fordom, som man ikke vidste, at man havde brug for en ny udgave af, men han fik givet det yderst velkendte materiale præcis det liv og energi, som kunne retfærdiggøre endnu en svingom.


Copyright:
UIP
Opfølgeren var den endnu mere ambitiøst anlagte Soning baseret på Ian McEwan roman, hvor Wright virkelig viste mod og mandshjerte med en storladen fortælling, og efter to mindre øvelser er han nu tilbage med et livgreb med selveste Tolstojs store tragedie "Anna Karenina", som på alle måder allerede er filmatiseret både forfra og bagfra. Hvis onlinekilderne står til troende er dette den trettende (13.!) filmudgave af historien.

Og hvad gør Joe Wright så? Han tager naturligvis en fræk tilgang til sit (alt for) velkendte forlæg og giver materialet et friskt pust, og selv om det bestemt har sine svagheder, så står Joe Wrights Anna Karenina, som en fræk og sensuel dans efter kendte trin, hvor man skiftevis imponeres over mesterlige enkeltscener og irriteres over en selvoptaget stilbevidsthed, som kun en Baz Luhrmann kan slippe af sted med.

Historien følger den kendte handlingstråd om Anna Karenina, der lever i et ægteskab med en noget ældre mand i Rusland før revolutionen. Hun betages af Grev Vronskij og så buldrer romance og tragedie ellers ud over stepperne i en storladen afdækning af kærlighedens konsekvenser. Romanen var så meget andet, men Joe Wright har stillet skarpt på den livsfarlige fortabelse, som rammer vores titelperson.

Konsekvensen er, at værket bliver reduceret og kogt ind til en noget mindre pointe end Tolstojs store ambitioner, og det har naturligvis sine omkostninger, men omvendt vinder denne filmatisering ved at kunne lægge hele sin visuelle stil an på at fremhæve Annas håbløse forelskelse. Og visuel stil er der til overflod. Vi starter i en teatersal og med ganske få udendørs undtagelser bliver vi i teatersalen, hvor kvikke sceneskift, frække klip og elegante one-takes, der emmer af præcision, tager os fra den ene lokalitet til den anden uden at vi forlader teaterrummets rammer.


Copyright:
UIP
Her viser Wright en selvglad legesyge, hvor romancens teatralske natur både fremhæves, men også får et 'lovligt' rum at udspille sig i. Vi accepterer ganske enkelt i højere grad manieret og overdrevet spil, når det foregår i et teaterrum, fordi vi er vænnet til, at der netop spilles til de bagerste rækker de på skrå brædder. Det virker i mange sekvenser rigtig godt og giver friskheden til materialet, men bliver omvendt også påtaget og selvoptaget i andre øjeblikke, hvor det hele snarere virker som en stiløvelse.

Anna Karenina er bedst i den første halvdel, hvor legesygen er størst og historien flyver over stok og sten. Sidenhen går alle lidt træt i materialet, men det ændrer ikke ved, at den kendte historie får et lige præcis tilstrækkeligt selvstændigt tonefald til at retfærdiggøre endnu en filmatisering.
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvad hed skuespillerinden, der spillede Jeanne D'Arc i Carl Th. Dreyers film, The Passion of Jeanne D'Arc?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google