CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Jagten

Produktionsland:
Danmark

Produktionsår:
2012

Manuskript:
Thomas Vinterberg, Tobias Lindholm

Producere:
Sisse Graum Jørgensen
Morten Kaufmann
Thomas Vinterberg

Fotograf:
Charlotte Bruus Christensen

Klipper:
Janus Billeskov Jansen
Anne Østerud

Komponist:
Nikolaj Egelund

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Nordisk Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(30 stemmer)

Læs også...
Anmeldelser:
07-09-15:
Far from the Madding Crowd
13-02-13:
Kapringen
06-12-11:
Dirch
08-04-08:
En mand kommer hjem
30-08-06:
Efter brylluppet
29-08-05:
Dear Wendy
26-02-03:
Elsker dig for evigt
 


Jagten

Anmeldt af:Anders Bo Schreiner
Genre:Drama
Varighed:115 minutter
Instruktør:Thomas Vinterberg
 
Premieredato:10-01-2013
Medvirkende:Som:
Mads MikkelsenLucas
Thomas Bo LarsenTheo
Susse WoldGrethe
Anne Louise HassingAgnes
Lars RantheBruun

Heksejagten
 
3/4 år har det danske biografpublikum måttet vente på at se Mads Mikkelsens præstation i Thomas Vinterbergs (Festen, Submarino) drama Jagten, siden han i maj vandt prisen for bedste mandlige hovedrolle ved filmfestivalen i Cannes.

Mikkelsen spiller den nyligt fraskilte Lucas, der forsøger at få sit liv op at stå igen og få mere samkvem med sin teenagesøn. Lige da det hele begynder at lysne rammer katastrofen: han beskyldes for seksuelle krænkelser mod et barn i den børnehave, hvor han netop er begyndt at arbejde.


Copyright:
Nordisk Film - Per Arnesen
Jagten kan dog egentlig ikke kaldes for en pædofilifilm, men er i stedet en historie om en almindelig mand, der finder sig selv angrebet af et helt landsbysamfund, der truer med at sætte alle retssamfundets regler ud af spil og er således mest familie med film som Sam Peckinpahs Straw Dogs (1971) og Fritz Langs Fury (1936). Man er nemlig aldrig i tvivl om Lucas’ uskyld og i sidste ende er det her filmens afgørende problem ligger. Når man ikke som tilskuer er tvunget til at tage stilling til skyld og straf, er det alt for let at sætte sig tilbage i stolen og pege fingre ad den uprofessionelle sagsbehandling og den hævngerrige og stupide lynch mob.

Det er datteren til Lucas’ bedste barndomsven Theo (Thomas Bo Larsen), der kommer med beskyldningerne og især set i det lys, virker det helt enkelt uforståeligt, hvor hurtigt, der går blodrus i hele byen. Vi ved jo godt, at den slags beskyldninger kan bringe det værste frem i mennesker, men dén måde al eftertanke og sund skepsis sættes til side, giver en fornemmelse af, at filmen manipulerer en del mere, end godt er.

Den eneste af de gamle venner, der stiller sig på den anklagedes side, er den joviale Bruun (Lars Ranthe), der er gudfar til Lucas’ søn, men tilhører en mere privilegeret socialklasse og med det samme kaster sig og sin familie ind i kampen for at få Lucas renset. Det er ubehageligt nærliggende at tolke filmens budskab sådan, at veluddannede og velhavende mennesker opfører sig mere anstændigt og fornuftigt end hr. og fru Parcelhus, når først sladderen går. Dét ville Vinterberg og hans medmanuskriptforfatter Tobias Lindholm nok aldrig gå med til, men det er for mig at se ikke langt fra at være dén tolkning, Jagten lægger op til.

Det er godt at se Susse Wold tilbage i en, for hende, meget atypisk rolle som børnehaveleder og Anne Louise Hassing giver som Theos kone Agnes en god drejning til dén type rolle, hun så ofte får. Annika Wedderkopp er sød og indimellem meget overbevisende som den lille pige Klara, selv om hun nok bliver bedt om at gøre mere, end hun egentlig formår. Mikkelsen er intens og teknisk fremragende i sit spil, men han har så meget '"star quality", at han bliver lidt svær at tro på som børnehavepædagog. Retfærdigvis bør det også nævnes, at filmens slutning sidder lige i plet.


Copyright:
Nordisk Film - Per Arnesen
Jagten lander, på trods af til tider rigtigt godt håndværk, et sted mellem melodrama og thriller, hvor den hverken rigtig vil indrømme sin uhæmmede trang til at spille på publikums følelser eller give os en god gang spænding. Man sidder derfor tilbage med en lidt skæv fornemmelse af at være forsøgt manipuleret, samtidig med, at man må tage hatten af for, hvor behændigt det er gjort.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (4 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Angel
13-5-2013 20:47
Jeg er egentlig enig med dig i, at det var en god og rf8rende film. Se5dan havde jeg det ogse5 i hvert fald se5 le6nge jeg sad i bireoafgn. Se5 snart jeg kom ud derinde fra og begyndte at te6nke over tingene, fik jeg faktisk en de5rlig smag i munden. Jeg er pe6dagogstuderende, og jeg ff8lte i den grad, at filmen ff8jede til pe6dagogers de5rlige rygte (hvis de da har se5dan et ?). Jeg synes hele forlf8bet i bf8rnehaven var dybt urealistisk. Jeg kan slet ikke forestille mig, at nogle professionelle voksne ville snakke pe5 den me5de med et barn Den me5de de le6gger ord i munden pe5 hende er vildt urealistisk og at bf8rnehaven ve6lger at ve6re helt e5ben om det hele be5de i personalegruppen og blandt fore6ldrene er ogse5 lidt bizart. At at lederen ve6lger at ge5 til en bekendt til at starte med, i stedet for at ge5 til politiet er ogse5 lidt me6rkeligt. Og det er bare e6rgeligt fordi filmen jo har potentiale og tager fat i noget vigtigt. Men altse5 den del der handler om menneskejagten, synes jeg ogse5 var rigtig spe6ndende bare e6rgeligt at forhistorien ikke var mere realistisk

Allan
10-5-2013 15:43
En fantastisk og rædselsfuld film. Ubehagelig helt ind i maven!!

Rasmus Th. Ivarsen
10-1-2013 11:55
Tak til CinemaZone for det der forekommer at være en mere afbalanceret anmeldelse, end den Vinterbergs (indspiste?) rygklappere giver i andre medier. Jeg har ikke set filmen, men traileren viser, hvor håbløs den er med Mads Mikkelsen der overfalder Thomas Bo Larsen i kirken, fulkomment utroværdigt og pastice over "Fiskerne". Og bærer tydeligt præg af kKøbenhavnere der nu rigtig skal til at spille provins-almue...

Man sidder derfor tilbage med en lidt skæv fornemmelse af at være fo
10-1-2013 10:18
It's so easy to manipulate an audience, but it's nearly always clear that you are being manipulated. I think even people that are not critically attuned are aware of cynical manipulation in film.

John Boorman, Director.




 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Det tredje mord16/8
The Equalizer 216/8
Nancy16/8
The Spy Who Dumped Me16/8
The Meg9/8
Mission: Impossible - Fallout2/8
Hotel Artemis26/7
Sicario 2: Soldado19/7
Mamma Mia! Here We Go Again19/7
Landet af glas19/7
Flere bio-anmeldelser
 
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
The Florida Project17/7
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri3/7
Black Panther2/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken popstjerne lægger stemme til Arthur i Shrek 3?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google