CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Play

Produktionsland:
Sverige, Danmark, Finland

Produktionsår:
2011

Manuskript:
Erik Hemmendorff, Ruben Östlund

Producere:
Erik Hemmendorff

Fotograf:
Marius Dybwad Brandrud

Klipper:
Jacob Secher Schulsinger

Komponist:


Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Øst for Paradis

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 5 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.

Læs også...
Anmeldelser:
17-04-15:
Force Majeure
 
Artikler:
02-01-13:
Sammenslutningen af Online Filmjournalister uddeler Årets Ole – årets første filmpris
 


Play

Anmeldt af:Niels Roe
Genre:Krimi, Drama
Varighed:119 minutter
Instruktør:Ruben Östlund
 
Premieredato:16-08-2012
Medvirkende:Som:
Kevin Vaz
Sebastian Blyckert
Yannick Diakité

Forbudte lege
 
Det er ikke bare uskyldig leg, når en flok storskrydende drenge i filmen Play løber om kap på en kurvet grussti lidt uden for Göteborg – det er derimod en mageløs opvisning i et længevarende og raffineret psykologisk magtspil. Titlen på den svenske instruktør Ruben Östlunds nyeste film refererer til en række episoder i Göteborg, hvor en flok drenge benyttede sig af det såkaldte "brødretrick", hvor de uden vold franarrede mobiltelefoner fra en række jævnaldrende drenge. Play er bestemt ikke en film, der overrumpler én men derimod er det en film, der langsomt trænger sig ind på én – indtil man bliver fanget i dens fortællemæssige jerngreb. Filmen udspiller sig over en tilforladelig dag, hvor en flok indvandrerdrenge driver gæk med en flok jævnaldrende svenske middelklassedrenge. Filmen er et blændende eksempel på, hvor langt man kan nå med spartanske virkemidler og overbevisende amatørskuespillere; intet mindre end en berigelse af klassisk europæisk hverdagsrealisme.


Copyright:
Øst for Paradis
Det skete ved højlys dag
Play er en tænkevækkende og letvægtsfilosofisk film, der dissekerer velfærdssamfundets skyggesider og udstiller magtens brutale væsen. Filmen indledes ganske udramatisk i et charmeforladt shoppingcenter, hvor en flok drenge franarrer mobiltelefoner fra nogle yngre knægte. Gruppens næste ofrer er nogle jævnaldrende drenge – de nøjedes dog ikke med at stjæle deres telefoner – derimod udarter det sig til et udspekuleret psykologisk magtspil, hvor de forskræmte drenge bliver dirigeret rundt i Göteborg og omegn. Det hele forgår ved højlys dag, hvilket er et meget snedigt valg. Dette frenetiske og hektiske tidsrum hvor mennesker færdes i hobetal i det offentlige rum burde ellers være det mest sikre tidspunkt på døgnet, men folk lader åbenbart ikke til at reagere på den afstumpede vold eller den kyniske tilfangetagelse. Det er fristende at hævde, at Ruben Östlund ønsker at rette en slet skjult kritik af vores højtudviklede velfærdssamfund og den passivitet, der ofte er refleks-reaktionen, når vores konforme og relativ sikre hverdag rystes i dens grundvold.

Usynlig vold
Play er en sofistikeret film om udnyttelse og handlingslammelse. Filmen låner sin prægnante visuelle æstetik og fortællestrategi fra andre store europæiske auteurs som Roy Andersson, Michael Haneke og Ulrich Seidl. Instruktøren Ruben Östlund står tydeligvis i filmteknisk og fortællemæssig gæld til disse mesterinstruktører gennem den konsekvente brug af faste kameraindstillinger og sylespidse samfundskritik. De tableauagtige indstillinger medvirker desuden effektivt til, at tilskueren føler sig som fluen på væggen, alt i mens filmens ondskabsfulde plot udfoldes. Dertil er Play et egensindigt mesterstykke i rendyrket realisme og i mange scener udviskes skellet fuldstændigt mellem det virkelige og iscenesatte. Det er slet ikke malplaceret at kalde Play for en socialrealistisk dokumentarfilm. Filmens uafrystelige hverdagsdrama er instrueret med isnende præcision og køligt overblik. Den fortjener at blive set for dens foruroligende afdækning af den latente og 'usynlige' vold, der hver evig eneste dag udspiller sig i byrummet, uden vi skænker det en tanke eller ænser det et blik.
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
I The Shawshank Redemption begynder Tim Robbins figur at grave en tunnel ud af fængslet – men hvilket kendt sexsymbol kan man se på en plakat i baggrunden?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google