CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Viceværten

Produktionsland:
Danmark

Produktionsår:
2011

Manuskript:
Kim Fupz Aakeson

Producere:
Ib Tardini
Vinca Wiedemann

Fotograf:
Lars Reinholdt Jensen

Klipper:
Molly Marlene Stensgaard

Komponist:
Kristian Eidnes Andersen

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Nordisk Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(9 stemmer)

Læs også...
Anmeldelser:
21-04-16:
Der kommer en dag
24-10-13:
What Richard Did
14-11-11:
En ganske rar mand
28-04-09:
Det som ingen ved
16-09-08:
Dansen
03-09-07:
De fortabte sjæles ø
02-11-04:
Afgrunden
23-04-02:
En kærlighedshistorie
 
Artikler:
02-01-13:
Sammenslutningen af Online Filmjournalister uddeler Årets Ole – årets første filmpris
 


Viceværten

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Komedie, Drama
Varighed:88 minutter
Instruktør:Katrine Wiedemann
 
Premieredato:25-10-2012
Medvirkende:Som:
Lars MikkelsenPer
Julie ZangenbergPigen
Nicolaj KopernikusViborg
Ditte GråbølBritt
Tommy KenterGregers

Magi i Farum Midtpunkt
 
Breaking the Waves møder Bænken i Kim Fupz Aakesons magisk-mærkelige univers og resultatet er nyreligiøs seksuel ekstase i Farum Midtpunkt. Oplægget til en ny dansk spillefilm kunne næsten ikke være mere aparte, men i den behørigt berømmede teaterinstruktør Katrine Wiedemanns nøgterne iscenesættelse opstår der stedvist en enkel og fin hverdagsmagi mellem Lars Mikkelsens fjendtlige vicevært og den trøstesløse omverden som en dag tilføres et himmelsk indslag i form af Julie Zangenbergs konstant sexsøgende engel.


Copyright:
Nordisk Film - Per Arnesen
Spørgsmålene hober sig op undervejs i historien om Per, den bogstaveligt talt stivnakkede vicevært, som hellere tømmer guldøl end kloakker i et Farum Midtpunkt fastfrosset af stillestående eksistenser uden livskraft. Hans urokkelige sortsyn suppleres af den knæ-plagede Viborg, der har set damen smutte med en P-vagt og føler sig ved sat af ved livets endestation iført sit tjavsede hår og Bilkafrakke. En dag skal Per undtagelsesvist udføre et rigtigt stykke arbejde og reparere en radiator i en lejlighed, som snart skal modtage nye beboere – og bum, midt på gulvet ligger et stk. ualmindeligt charmerende pigebarn iført absolut ingenting og et stort smil.

Per rummer fire sekunders omsorg, før han griber chancen og "indkræver husleje" på middelaldermanér med kun støvlernes brunstige skraben mod gulvet til at ledsage det uelegante knald. Dagen efter ligger hun der stadig – smilende, stum og villig. Viborg og den fælles drukkammerat Gregers lægger mærke til, at Pers ryg og nakke tilsyneladende får det bedre og bedre, og snart bliver de også introduceret til pigen i lejligheden. Et hurtigt knald senere er både dårligt knæ og sukkersyge kureret – og pigen smiler troligt videre med lysten lysende i øjnene.


Copyright:
Nordisk Film - Per Arnesen
Men hvad handler det om. Er det, som Viborg foreslår, at miraklet endeligt er indtruffet i Danmark i stedet for i Frankrig, Filippinerne eller hvor i verden det nu end er, at religiøs ekstase fremmaner troen på mirakler? Kan det – eller skal det – overhovedet kunne forklares? Der er bred enighed om, at det er godt – og af og til skal noget også bare have lov til at være godt.
Langsomt men sikkert udvikler Per følelser for den stadig stumme og villige pige. Han vasker hende, snakker med hende og liver langsomt op fra sit fastfrosne liv, hvor skilsmissen og knægtens mange fængselsdomme har dræbt troen på fremtiden – og jo mere han føler, jo mindre fedt synes han det er, at alle Farum Midtpunkts dårligdomme skal kureres på foranledning af den entreprenante Viborg, som uhæmmet spreder godhedens knald omkring sig. Kan man lægge beslag på godheden? Kan den ejes af én?

Spørgsmålene melder sig konstant undervejs i Wiedemanns realistiske instruktion, og manuskriptet besvarer dem ikke. Det sætter scenen for fremragende skuespil fra Lars Mikkelsen i hovedrollen og for publikums fantasi og egne overvejelser, og man kommer snildt omkring både dualiteten i den mandlige seksualitet samt nyreligiøsitet og definitionen af det mirakuløse undervejs i processen, men det forbliver for det meste en ydre oplevelse. Ganske vist er nogle af replikkerne fra værkstedet ramt med stor præcision, og skildringen af det ørkesløse liv i et opgivet land er autentisk og sorthumoristisk tegnet, men hele plottet omkring den nøgne pige og de frelsende knald kommer aldrig til live som andet end en teoretisk størrelse. Måske kunne det ikke være anderledes, fordi det nu engang er en abstrakt og magisk størrelse, der indføres i et strengt realistisk univers, men omvendt viste Trier jo netop med Breaking the Waves, at man med den rette dosis hysteri og manipulation kunne få hevet publikums følelser fra af logikkens strenge rammer. Det lykkes ikke for Viceværten, men den fremstår stadig som en interessant og anderledes størrelse i et ellers mere og mere konformt dansk filmbillede.
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (1 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Sophia
6-3-2013 09:27
Plat film!


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Nancy16/8
The Spy Who Dumped Me16/8
The Meg9/8
Mission: Impossible - Fallout2/8
Hotel Artemis26/7
Sicario 2: Soldado19/7
Mamma Mia! Here We Go Again19/7
Landet af glas19/7
Skyscraper12/7
Under træet5/7
Flere bio-anmeldelser
 
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
The Florida Project17/7
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri3/7
Black Panther2/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken sangerinde spiller Gud i Dogma?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google