CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Argo

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2012

Manuskript:
Chris Terrio

Producere:
Ben Affleck
George Clooney
Grant Heslov

Fotograf:
Rodrigo Prieto

Klipper:
William Goldenberg

Komponist:
Alexandre Desplat

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Warner

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(12 stemmer)

Læs også...
Anmeldelser:
27-03-17:
The Accountant
03-03-15:
Kvinden der forsvandt
11-04-11:
The Town
29-04-08:
Gone Baby Gone
29-05-07:
Hollywoodland
13-03-07:
Little Miss Sunshine
04-06-03:
Changing Lanes
13-03-01:
Boiler Room
 

Læs også...
I temaet Oscar 2013:
 
Silver Linings Playbook
Argo
Les Misérables
Oscar-vinderne 2013
Zero Dark Thirty
Vilde Rolf
Lincoln
The Master
Django Unchained
Oscar-nomineringerne 2013
Hushpuppy
Life of Pi
Amour
Hobbitten: En uventet rejse
Skyfall

Argo

Anmeldt af:Nikolaj Kennov
Genre:Drama, Thriller
Varighed:120 minutter
Instruktør:Ben Affleck
 
Premieredato:08-11-2012
Medvirkende:Som:
Ben AffleckTony Mendez
Bryan CranstonJack O'Donnell
Alan ArkinLester Siegel
John GoodmanJohn Chambers
Victor GarberKen Taylor
Tate DonovanBob Anders
Se komplet creditliste her

Filmen der kunne redde liv
 
Operation Argo tager sit udgangspunkt ved kulminationen på den iranske revolution, hvor militante og revolutionære styrker bestormer den amerikanske ambassade i Teheran og tager 52 ansatte som gidsler. De revolutionære protesterede mod USA’s asylbeskyttelse af deres tidligere monark Pahlavi, som mange iranere følte aversion overfor, fordi han overså landets fatale fattigdom og i stedet forlystede sig i en verden af vestlige fornøjelser. Man kæmpede for en islamisk republik ledet af de revolutionæres kirkelige agitator, Ayatollah Khomeini.


Copyright:
Warner Bros.
For 6 amerikanske ambassade-ansatte lykkes det dog at flygte. De søger tilflugt i den canadiske ambassade, men da det kun er et spørgsmål om tid før de vil blive opsnuset, beder den canadiske og amerikanske regering CIA om hjælp. "Evakuerings-eksperten" Tony Mendez (Ben Affleck) hyres til at udtænke en alternativ flugtform, der kan få de 6 amerikanere ud af Iran. Da alle muligheder synes udtømt, finder Tony frem til en plan ingen tidligere har tænkt på: De skal lave en fup-film, hvor de 6 amerikanere skal agere holdmedlemmer på "location-scouting" i Teheran. Hollywood skal med andre ord hjælpe amerikanerne ud af Iran.

Operation Argo er dybt underholdende i sin kontrastfyldte oprulning af det solrige Hollywoods overfladesøgende verden, og bliver derfor en meget velbalanceret filmoplevelse, der beviser at komik sagtens kan integreres i en ellers alvorlig skildring af en berømt historisk krise. Den iranske konflikt bliver aldrig overgjort igennem en amerikansk optik, men iagttaget fra 6 forskellige optikker, der muliggør en personlig vinkling på krisen, der konstant ruger som et udefrakommende pressionselement. Det bliver aldrig en tungsindig film, men fremstår derimod ligeså let og legende som mange af 70’ernes paranoia-film, der netop lod alvoren og humoren danse i tæt kinddans på knivsægget. Her krydsklippes der på underholdende vis imellem operationens bagmænd i Hollywood og de 6 amerikanere, der er strandet i Iran og slutteligt må indse den konstruerede fupfilm, som værende eneste redningsplanke.


Copyright:
Warner Bros.
I Operation Argo udlægges et højdepunkt for filmindustrien i Hollywood, for hvornår kan en spillefilm siges at have reddet liv på konkret basis? En film der godt nok aldrig blev til noget, men i kraft af sin illusionære funktion fik snøret alle iranske sikkerhedsvagter i lufthavnen, og som siden blev betragtet som et væsentligt kapitel i CIA’s historie og som et glanseksempel ud i landesamarbejde. Der er meget på spil i Operation Argo og det kunne snildt have endt som en actionpræget eller glorificeret hyldest af den amerikanske efterretningstjenestes godgørenhed, men instruktør Affleck vælger at skue tilbage til dengang agentfilm var størst og giver dermed dygtige filmiske nik til 70’er instruktører som Alan J. Pakula og Francis Ford Coppola. Her leges der med stilistiske referencer til 70’ernes analoge og realistiske paranoia-dramaer, og da filmen som bekendt tager sit udgangspunkt i denne tid, bliver formen ikke et fremmedelement, men derimod understøttende og frisk i sin cool retrospektion.

Sammen med stærke præstationer fra, blandt andre Affleck og Breaking Bad’s Bryan Cranston, glimrer Operation Argo med et lynende smart manuskript, der overlegent beviser og håndhæver at gamle, klassiske dyder er vigtigere end unødvendige effekter. Der er mange grinagtige one-liners samlet i denne film, og det er lige før disse bliver for humoristiske i forhold til konfliktens alvorlighed, men Operation Argo er ikke sådan at vippe af pinden: Den er bastant og yderst professionelt sat i scene af Ben Affleck, der i denne omgang for alvor bider fra sig som instruktør. Man kan sige at han måske også har haft det lidt for let? For historien om fupfilmen der skulle redde de amerikanske ambassade-ansatte, er næsten for god til at være sand. I al fald så utrolig, at det næsten kun kan ske på film.
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (2 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Magnus Karlsson
17-11-2012 16:51
@Rasmus: grammatisk flueknepper. Det er en skide god anmeldelse Hr. Kennov igen leverer.

Rasmus
8-11-2012 14:14
Kan man godt sige "lynende smart manuskript"? Det hedder vel lynende intelligent på dansk?


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Mile 2230/8
De Utrolige 230/8
Lykke-Per30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken sang synger hesten i spion-spoofen Top Secret!?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google