CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Dredd

Produktionsland:
UK

Produktionsår:
2012

Manuskript:
Alex Garland

Producere:
Alex Garland
Andrew Macdonald
Allon Reich

Fotograf:
Anthony Dod Mantle

Klipper:
Mark Eckersley

Komponist:
Paul Leonard-Morgan

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
SF Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(10 stemmer)

Læs også...
Anmeldelser:
04-02-16:
Ex Machina
29-08-12:
The Raid
16-06-11:
Priest
08-03-11:
Red
25-11-09:
Star Trek
08-07-08:
Juno
30-01-08:
Pathfinder
01-05-06:
Doom
01-12-04:
The Chronicles of Riddick
19-08-03:
Ghost Ship
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
2.35:1

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Trailers
Dredd

Anmeldt af:Jesper Bo Petersen
Genre:Action, Sci-Fi
Varighed:95 minutter
Instruktør:Pete Travis
 
Anmeldelsesdato:04-02-2013
Medvirkende:Som:
Karl UrbanJudge Dredd
Lena HeadeyMadeline 'Ma-Ma' Madrigal
Olivia ThirlbyCassandra Anderson
Jason CopeZwirner
Wood HarrisKay
Rakie AyolaChief Judge

Voldens poesi
 
"Hvis du tilstår, nøjes jeg med at dømme dig til livstid i isolation – uden mulighed for prøveløsladelse", lyder superbetjenten Dredds kontante tilbud til den narkoman, han har jagtet blodigt gennem myldretrafikken. Og sådan sættes scenen effektivt – og ikke uden humor – i filmatiseringen af den britiske tegneserie Judge Dredd.


Copyright:
SF Film
Dredd er spændstig, visuelt overrumplende 3D-action og præcis så grelt realistisk, brutal og ublu i forhold til sin hovedpersons stone face-fascisme, at man på en gang frastødes, fascineres og griner – af filmens groteske politistat, USA anno det 22. århundrede.
Jorden er en radioaktiv ørken. Menneskene har samlet sig i gigantiske mega-byer, hvor arbejdsløsheden tangerer de hundrede procent, og velfærdsstaten er en saga blot. I Mega City 1, der tæller 400 millioner indbyggere og strækker sig fra Boston til Washington D.C., er det superbetjentene, de såkaldte "Judges", som har magten. Judge Dredd er dommer, nævninge-ting og bøddel i en og samme person.

Sammen med den synske dommeraspirant Anderson (Olivia Thirlby) tager Dredd ud for at kaste dom over et tredobbelt mord i en af Mega City 1’s kilometerhøje boligblokke – en 200 etagers slumby, hvor børnefamilier og forbrydere lever under den tidligere luder, nu gangster-queen pin Ma-mas herredømme. Og det går fra slemt til værre, da Ma-ma (en forførende og dæmonisk Lena Headley) lukker blokken ned og udlover en dusør på de to dommer-hoveder. Men som vi ved, er Ma-ma ikke loven, det er Judge Dredd. Og herfra folder filmen sig ud som et ultravoldeligt katten-efter-musen-spil, hvor dommerne dræber og lemlæster sig op gennem slummen. Det er forbilledlig ren, brutal action, renset for kærligheds-fnidderfnadder og irriterende erkendelser. Og Alex Garlands manuskript giver figurerne og handlingen et dystert, satirisk resonansrum. Det er således kun en desillusioneret, korrupt dommer, der har gennemskuet denne pilrådne verden. "Ved du, hvad Mega City 1 er, Dredd? Det er en kødhakker. Det eneste vi gør, er at dreje håndtaget."


Copyright:
SF Film
Judge Dredd blev lanceret i 1977 i bladet 2000AD og er på den ene side en satire, et sci-fi-mareridt, over fattigfirsernes England med Thatcher ved roret. Judge Dredd er en antihelt til krisetiden. På den anden side er han en britisk fantasi om 70’ernes amerikanske film-skraldemænd. Judge Dredd er Dirty Harry på dystopisk sci-fi-syre. Fascistoide antihelt, der befrier samfundet for alle punkerne, pusherne, anarkisterne, narkomanerne og socialisterne.
I 1995 spillede Sylvester Stallone den berygtede dommer – med malplacerede følelser og barndomstraumer. Han tog sågar sin hjelm, der skjuler halvdelen af dommerens ansigt, af, hvilket han aldrig gør i tegneserien. Noget af en bommert, for som seriens skaber John Wagner har sagt: "Det opsummerer retfærdighedens ansigtsløshed – retfærdigheden har ingen sjæl." Og Dredd er en fordrejet Justitia.

Karl Urban tager ikke masken af. Og selvom der selvsagt ikke er meget at arbejde med i rollen, har han en firkantet, atletisk fysik og det måske vigtigste: Et troværdigt kæbeparti, sammenbidte læber, nedadgående mundvige. Man er aldrig i tvivl, om dommeren er skuffet, irriteret eller bare edderspændt rasende.
Filmens største stjerne er dog den dansk uddannede fotograf Anthony Dod Mantle, som i en årrække var Lars von Triers faste legekammerat. Her bruger han 3D for første gang. Og når forbrydere dør, mens de er påvirket af Ma-mas narkotikum, Slo-Mo, drukner man frydefuldt i den farvemættede, surreelle verden, Mantle fremmaner. Kugler gemmentrænger i super-slow-motion en kind og blodet svæver i hyperrøde kaskader ud mod publikum. Og når en døende krop falder gennem en stjerneregn af støv og glasskår, er det et fascinerende, ja ligefrem smukt, studie i død.
Dredd inkarnerer – med suveræn 3D – voldens poesi.
 
DVD-vurdering
Kun nogle trailers er vedlagt på dvd-udgivelsen.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (3 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Reynarose
21-10-2012 14:53
Det forby er ikke det samme som fjerne. Det tgnerer ikke en gang v re det samme som redusere. Dessuten vil et forbud f re til mange nye problemer. Og man tgnerer ikke synse. Det har nemlig v rt pr vd f r. Med stygge resultater. Man gj r det samme med narkotika n , ogs det med stygge resultater.N r det gjelder samfunnskostnader skal man v re klar over at man ikke pleier ta hensyn til besparelser som f lge av at folk mister ikke-produktive leve r. N r man har korrigert for dette for r yking, har enkelte unders kelser konkludert med at samfunnet sparer penger, selv uten avgifter! Det ville v rt interessant se noe lignende for alkohol. Hvis man ikke tar med alle faktorer i slike beregninger, er de meningsl se. Og det tallet man f r kan man ikke sammenligne med null, men med de kostnadene et forbud ville gi. Som godt kan v re st rre.For vrig er det vel ikke vi som skal motbevise dine "uomtvistelige fakta", men du som skal dokumentere dem?At h y promille og trengsel med amper stemning er en d rlig kombinasjon, er n en ting. Men ellers synes jeg det virker litt for lettvint p st at alkohol er rsaken til at folk blir voldelige eller vanskj tter sine barn. For de aller fleste blir ikke voldelige n r de drikker, og de er utmerkede foreldre. Noen f endrer seg sterkt n r de blir fulle, men jeg tror ogs at fylla kan v re en lettvint unnskyldning for mennesker som er ansvarsl se i utgangspunktet. Folk som ikke kan oppf re seg n r de drikker, b r la v re. Men det at et lite mindretall misbruker sin frihet b r jo ikke v re et argument for innskrenke friheten til alle. Hva med biler, for eksempel? Det finnes jo mennesker som oppf rer seg som idioter i trafikken? Hvis det er vanskelig f skjenkestedene til overholde de lovene vi allerede har, er det vel ikke flere (og mye mer kontroversielle) lover som er l sningen?

Rasmus
2-10-2012 13:12
Underholdende, kompromisløs og vanvittigt flot flimet. Desuden ikke et gram overflødigt fedt på filmen, hvilket er et kæmpe plus!

Intet mesterværk, men fire store stjerner værd uden problemer ;)

HeavenZanny
1-10-2012 19:58
Underholdene men absolut ikke mere end det :) 4 ud af 6 stjerner


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Kingsman: The Golden Circle21/9
Kærligheden flytter ind21/9
Paula21/9
LEGO Ninjago filmen21/9
I min datters navn21/9
Paris må vente21/9
Borg14/9
God's Own Country14/9
En fremmed flytter ind14/9
American Assassin14/9
Flere bio-anmeldelser
 
Guardians of the Galaxy Vol. 211/9
Fast & Furious 88/9
Smølferne: Den hemmelige landsby28/8
The Salesman25/8
Loving21/8
Elle18/8
Life15/8
Skønheden og udyret14/8
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken italiensk skuespillerinde medvirker i blandt andet Matrix-filmene og Tears of the Sun?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google