CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Moonrise Kingdom

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2012

Manuskript:
Wes Anderson, Roman Coppola

Producere:
Wes Anderson
Jeremy Dawson
Steven M. Rales
Scott Rudin

Fotograf:
Robert D. Yeoman

Klipper:
Andrew Weisblum

Komponist:
Alexandre Desplat

Censur:
Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år

Distributør:
Midget Entertainment

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(9 stemmer)

Læs også...
Anmeldelser:
31-05-18:
Isle of Dogs
16-05-12:
This Must Be the Place
05-09-11:
Get Low
28-09-10:
Fantastic Mr. Fox
23-10-09:
Zombieland
06-05-08:
The Darjeeling Limited
14-03-06:
Broken Flowers
05-09-05:
Life Aquatic
04-12-02:
The Royal Tenenbaums
12-12-01:
Almost Famous
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
16:9, 1.85-1

Lyd:
Dolby Digital

Ekstra materiale:
Tre korte featuretter
Moonrise Kingdom

Anmeldt af:Mads Suldrup
Genre:Komedie, Drama
Varighed:94 minutter
Instruktør:Wes Anderson
 
Anmeldelsesdato:15-01-2013
Medvirkende:Som:
Edward NortonScout Master Ward
Bruce WillisCaptain Sharp
Frances McDormandLaura Bishop
Bill MurrayWalt Bishop
Tilda SwintonSocial Services
Jason SchwartzmanCousin Ben
Se komplet creditliste her

Finurlig og følsom førsteforelskelse
 
Wes Anderson er en af vor tids mest originale og stilbevidste instruktører.
Den 43-årige indie-konge laver humoristiske portrætter af skæve og utilpassede eksistenser, der kommer fra familier, som er så dysfunktionelle, at de ville være de rene himmerigsmundfulde for reality-tv-castere.
Filmene – såsom dannelsesrejsen Rushmore (1998), familiesymfonien The Royal Tenenbaums (2001) og animationsfilmen Fantastic Mr. Fox (2009) – er gennemsyret af quirky humor, en distinkt scenografi og en unik visuel stil bestående af ekvilibristiske kamerabevægelser og detaljemættede tableauer.
Wes Andersons stil er umiskendelig, men kan i sin forhippelse på at være så gennemført også af og til blive mere stiløvelse end stil, mere distancerende og kold end velkommende og varm – som det eksempelvis er tilfældet i det fade undervandseventyr The Life Aquatic with Steve Zissou (2004).
Men instruktøren rammer plet med sin nye film, Moonrise Kingdom, hvor form og indhold går op i en højere emotionel og morsom enhed.


Copyright:
Camera Film
Spirende førsteforelskelse
Filmen følger de to tolvårige enspændere Sam og Suzy, der i 1965 beslutter sig for sammen at løbe væk hjemmefra, hvilket sætter hele det øsamfund, de bor i, på den anden ende.
Suzys distræte forældre (Frances McDormand og Wes Andersons hofskuespiller Bill Murray), øens politichef (Bruce Willis) og den spejderfører (Edward Norton), som havde ansvaret for den forældreløse Sam, igangsætter en storstilet eftersøgning, mens Sam og Suzy gennemlever en spirende førsteforelskelse. Hun luller ham i søvn ved læse op fra sine elskede sci-fi-bøger, og med sine prima spejder-overlevelsesevner sørger Sam for, at teltet er oprejst og bålet tændt.

Hidtil uset emotionel slagkraft
For første gang er børn på nippet til teenage-tilværelsen omgangsdrejningspunktet i en Wes Anderson-film, og det hovedrollevalg passer som fod i hose til instruktørens legelystne og dukkehus-agtige univers.
Wes Anderson har flere gang vist sit talent for morsomt at skildre sære personager – og det gør han igen her – men det nye element i Moonrise Kingdom er, at Anderson viser sig som en glimrende kronikør af ungdomskærlighed, hvilket giver filmen en hidtil uset følelsesmæssig slagkraft. Som i den magiske scene, hvor Sam og Suzy danser på stranden og oplever kropslig kærlighed for første gang til tonerne af franske Francoise Hardys "Le temps de l'amour". De tungekysser, han rører hendes begyndende bryst, og hun mærker hans erektion – alt sammen med præcis nysgerrighed fra Jared Gilman og Kara Hayward, som kan være stolte af deres debut på det store lærred. Det er sødt, uskyldigt og bramfrit, og man kastes tilbage på teenageværelset, til dengang man selv oplevede alting for første gang, hvor en enkelt bevægelse fra sommerfuglevingerne i maven føltes som en orkan.


Copyright:
Camera Film
Wes World
Men også verbalt mestrer Anderson – som har skrevet filmen med Roman Coppola – at dokumentere det helt specielle forhold mellem de to unge, som da Suzy ønsker de voksne langt pokker i vold, og at hun bare var forældreløs ligesom Sam. "Jeg elsker dig, men du aner ikke, hvad du taler om", svarer han på nærmest Humphrey Bogart’sk maner – et eksempel, som også vidner om de mange morsomme one-liners, som Moonrise Kingdom er spækket med.
Moonrise Kingdom står tilbage som Wes Andersons hidtil bedste film: Det er en genistreg at flytte handlingen tilbage i tiden og til et isoleret øsamfund – som er det naturlige habitat for originaler og særlinge, det vil sige Wes Andersons arketyper – for det er de perfekte betingelser for at kreere den helt specielle Wes World, som her er mere prægnant end nogensinde før.
Det er en sjov verden være vidne til, men sikkert også en hård én at vokse op i, og man tager derfor glædeligt Sam og Suzy i hånden og begiver sig med ud på deres finurlige og følsomme opdagelsesrejse.
 
DVD-vurdering
Meget kortfattet ekstramateriale, der består af tre indslag med en samlet spilletid på 8 minutter. Bill Murray viser rundt på settet i det mest veloplagte øjeblik, mens de to andre indslag emmer af at være taget fra det elektroniske pressemateriale og når ikke at sige noget om noget. Der må ligge en bedre udgave og vente et sted ude i fremtiden.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (2 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
truleigh
5-12-2012 19:07
Det er meningen. Wes' slutninger er imo altid med et stænk malurt. Se bare denne film, hvor oprørerne ender med at kopiere den livsstil de gjorde oprør mod....et vist element af tristesse

Mam
25-9-2012 12:42
Dejlig og sjov film. Men som alle Wes Andersens film, synes jeg det er som om der mangler noget. Hans film er da meget sjove, meget varme og meget vedkommende, men filmene formår ikke at komme helt ind og røre mig. Jeg går altid derfra med en lidt tom følelse - hmm var det det?



 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Det tredje mord16/8
The Equalizer 216/8
Nancy16/8
The Spy Who Dumped Me16/8
The Meg9/8
Mission: Impossible - Fallout2/8
Hotel Artemis26/7
Sicario 2: Soldado19/7
Mamma Mia! Here We Go Again19/7
Landet af glas19/7
Flere bio-anmeldelser
 
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
The Florida Project17/7
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri3/7
Black Panther2/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem lægger stemme til den vise kung fu-mester Shifu i Kung Fu Panda?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google