CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Being John Malkovich

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
1999

Manuskript:
Charlie Kaufman

Producere:
Steve Golin
Vincent Landay
Sandy Stern
Michael Stipe

Fotograf:
Lance Acord

Klipper:
Eric Zunbrunnen

Komponist:
Carter Burwell

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Sandrew Metronome

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(89 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
25-05-05:
Nye musikvideo-dvd’er på vej
08-07-04:
Ruiz instruerer Malkovich – igen
08-03-03:
Keener forenes med Day-Lewis
18-12-02:
Wilkinson sletter Carreys erindringer
15-03-02:
Geishaen overdrages til Jonze
05-12-01:
Cameron Diaz ombord Shrek 2
12-11-01:
Soderbergh retter igen titlen
01-11-01:
L.A. Confidential 2
11-10-01:
Gangs of New York i tumult
05-10-01:
Soderbergh retter filmtitel
05-10-01:
Hollywoods begavede børn slår sig sammen
13-09-01:
Flere folk tjekker ind på Soderberghs hotel
10-09-01:
Kidman og Clooney arbejder sammen
 
Anmeldelser:
29-07-14:
Her
27-02-14:
Hende
08-04-10:
Where the Wild Things Are
17-08-09:
Synecdoche New York
14-12-04:
Evigt solskin i et pletfrit sind
28-05-04:
The Dancer Upstairs
23-03-04:
Tom Ripleys spil
06-10-03:
Napoleon Bonaparte
15-05-03:
Confessions of a Dangerous Mind
04-02-03:
Kissing Jessica
18-10-02:
Full Frontal
03-09-02:
Human Nature
04-12-01:
Following Faith
21-11-01:
Shadow of the Vampire
21-11-01:
Shadow of the Vampire
08-06-01:
Shadow of the Vampire
09-05-01:
Charlie's Angels
 
Artikler:
15-02-03:
Berlinale 2003: Årets vindere
09-02-03:
Berlinale 2003: The Buzz #1
01-02-02:
Premiereportræt: Cameron Diaz
 


Being John Malkovich

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Komedie
Varighed:112 minutter
Instruktør:Spike Jonze
 
Premieredato:20-04-2000
Medvirkende:Som:
John CusackCraig Schwartz
Cameron DiazLotte Schwartz
Catherine KeenerMaxine Lund
Orson Bean
John MalkovichJohn Malkovich
Mary Kay PlaceFloris

Suveræn guidet tur til Malkovich-land.
 
Med et utal af hædrende anmeldelser og begejstrede tilskuere i ryggen rammer den forrygende skæve og uhørt morsomme komedie Being John Malkovich endelig de danske lærreder. Og hold fast, hvor er der fart, nerve og flabet frækhed over hele linien, når den unge musikvideoinstruktør Spike Jonze slipper sine filmiske virkemidler løs i et sandt latterbombardement med dybe filosofiske rødder.


Vejen til et nyt liv
At kaste sig ud i et handlingsreferat af forfatteren Charlie Kaufmanns vilde ridt af en komedie virker som halsløs gerning. Historien om den arbejdsløse dukkefører Craig Schwartz og hans pjuskede føntørrerkatastrofe af en kæreste Lotte begynder, da den desillusionerede Craig får job hos firmaet Lester Corp. Det har til huse på 7½. etage i Merlin-Flemmer-bygningen – en ganske almindelig kontorbygning i New York. Loftshøjden er kun i halv størrelse, så alle de mildt sagt underlige mennesker, der arbejder på etagen render rundt med bøjet nakke. Det er dog det mest almindelige ved kontoret, hvor Craig snart opdager en hemmelig skakt bag et arkivskab. Skakten viser sig at føre direkte ind i hovedet på skuespilleren John Malkovich, hvor man i 15 minutter kan opleve en bid af hans liv.

”Vi mødes i Malkovich, skat!”
Dette er blot set-up’et for Being John Malkovich, men her skal ikke afsløres mere af handlingen, for en del af den frydefulde fornøjelse i biografen er de mange afsindige og komplet uforudsigelige omveje og genveje, Spike Jonze og Charlie Kaufman tillader sig at skyde i løbet af de små to timer. Små biroller får lov til at stjæle billedet i præcist afmålte scener – og bare tanken om de mange små skæve vignetter bringer latteren frem flere dage efter. I hovedrollerne beviser de vidt forskellige skuespillere et vidunderligt komisk talent, naturligvis med John Malkovich i 'titelrollen', som den krukkede og selvoptagede skuespiller John Malkovich. Han udleverer sig selv i så ekstrem grad, at han ikke kan undgå at blive en samlende midtpunkt, omkring hvilket bl.a. en bizar kærlighedshistorie udspiller sig.

Leg med djævlen længe nok – og han giver dig legetøjet.
Den egentlige hovedperson er Craig, som iklædt John Cusacks forhutlede skikkelse, forsøger at lade sine dukker danse problemerne væk. Filmen åbner med en virtuos dukkescene, hvor en Craig-dukke i et musikalsk raserianfald indser den manglende mening med tilværelsen, men da mulighederne i Malkovich-portalen går op for Craig og hans kollega, den sexede og næsten-villige Maxine Lund (Catherine Keener), begynder dukkeførerambitionerne at vokse bag det vildtvoksende hår og den krøllede badekåbe. I baggrunden vimser den normalt så tiltrækkende Cameron Diaz rundt mellem chimpanser og leguaner og ligner noget, der er løgn – men selv hun har et forsømt kærlighedsliv, som kun venter på at blive lukket ud.

Latterens magt og jeg’ets flygtighed
Hvis Being John Malkovich havde nøjedes med at være en skæv komedie, havde den stadig været blandt årets allersjoveste indslag i biograferne, men i ly af den rablende surreelle overflade udvikler filmen sig til en fængende leg med opfattelsen af jeg’ets identitet. Når man gennem en tilfældig dør i et kontor, kan trænge ind i en andens bevidsthed – og når man endda sender en illusionsløs dukkefører derind – så er det pludselig svært at finde ud af, hvem der er hvem. Er kroppen blot en skal, som i en kortere periode bebos af en sjæl – og holder disse sjæle af og til flyttedag? Being John Malkovich giver dig svaret langt sjovere, end du nogensinde tør drømme om.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (14 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
jerseys for cheap
26-5-2018 13:05
Hello there, simply changed into alert to your weblog thru Google, and found that it's really informative. I am going to watch out for brussels. I will be grateful for those who continue this in future. Lots of other people will likely be benefited from your writing. Cheers!
jerseys for cheap http://www.karatequebec.com/pic/equipe2.asp

nfl jerseys from china
25-5-2018 13:47
relationships with other bloggers. Check out this extremely well-written trackback tutorial Permalink,we supply cheap nfl jerseys.
nfl jerseys from china http://www.kpsearch.com/news/newspages01.asp

Oscar-ekspert
25-1-2008 16:22
fint for jer, der er vilde med filmen.
Jeg fik bare ikke det samme ud af den. 2 ud af 6 stjerner,... den var lidt for "wird for min taste"

amin jensen
12-12-2007 16:46
fed film mand!

michaelw
4-12-2006 17:33
En vanvittig, sjov og en ganske anderledes og toporiginal film som beskæftiger sig med jeg'et og ganske vigtigt identitet, og aldrig har det været sjovere.
Fem stjerner.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken rapper spiller Halle Berrys mand i Monster's Ball?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google