CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Behind the Candelabra

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2013

Manuskript:
Richard LaGravenese

Producere:
Susan Ekins
Gregory Jacobs
Michael Polaire

Fotograf:
Steven Soderbergh

Klipper:
Steven Soderbergh

Komponist:
Marvin Hamlisch

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
SF Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(5 stemmer)Behind the Candelabra - Mit liv med Liberace

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Drama
Varighed:118 minutter
Instruktør:Steven Soderbergh
 
Premieredato:24-10-2013
Medvirkende:Som:
Matt DamonScott Thorson
Michael Douglas Liberace
Scott BakulaBob Black
Debbie ReynoldsFrances Liberace
Dan AykroydSeymour Heller
Rob LoweDr. Jack Startz

Intimitet og bedrag
 
Historien om den amerikanske superentertainer Liberace og hans bizarre evne til at fastholde ryet som hele Amerikas fortsat ledige ungkarl på trods af et show og en livsførelse, der var så åbenlyst homoseksuelt, at det i dag ligner en kliché, fortælles med bravour af en instruktør på vej på pension og to filmstjerne i topform.


Copyright:
SF Film
Liberace var en stjerne, som publikum med viljens magt var nødt til at placere i en heteroseksuel kontekst for at kunne dyrke ham i de tidlige 70’ere, hvor alternativ livsstil kun så småt var begyndt at emme ud af slut-60’ernes ungdomsoprør. Og det er det tidsbillede, vi præsenteres for i det, der angiveligt er kamæleon-instruktøren Steven Soderberghs sidste film. TV-film i USA (og derfor ude af alle overvejelser om store filmpriser trods rigeligt med kvaliteter), men heldigvis biografoplevelse i Europa. Liberaces historie er fascinerende og kulørt, men Soderbergh har valgt en interessant tilgang ved at tage Scott Thorsons erindringer som fokuspunkt. Thorson var en af de unge mænd, som i en periode var Liberaces yndling. "Jeg vil være din bror, din far, din elsker, din bedste ven", siger Liberace på et tidspunkt og i løbet af deres forhold, når de stort set hele vejen rundt – og videre til "værste fjende".

For Behind the Candelabra, som er originalens præcise titel, er nemlig et komplet portræt af den kærlighed, som kan opstå, kan vokse og under så ekstreme forhold som disse med al sandsynlighed på et tidspunkt falder sammen om sig selv og ender i noget grimt. Vi er med Thorson hele vejen ind i forholdet, hvor filmen nænsomt skildrer det private liv bag den yderst offentlige facade – men også dyrker og nærstuderer bedraget og de ujævne magtforhold mellem den erfarne showman, der har været mange unge mænd igennem, og den naive Thorson, som kun langsomt indser, at de intime stunders erklæringer om et særligt bånd måske nok har været oprigtige på tidspunktet, men kun er replikker i et drama udenfor hans kontrol på den lange bane.


Copyright:
SF Film
Michael Douglas har lagt kræftsygdom bag sig og er ganske enkelt storartet som Liberace. Han følger i de store fortolkeres fodspor og bliver til Liberace i en teknisk bedrift, hvor gestik, stemmeføring og tilstedeværelse mimer det veldokumenterede forbillede, men han får også skabt en kompliceret figur i portrættet bag scenetæppet, som fint balancerer mellem de kynisk udnyttende, det oprigtigt trængende og det sjofelt legesyge. Han kunne let være blevet ynkelig eller ondskabsfuld, men ender velafbalanceret og kompleks. Matt Damon er tilsvarende god som Scott Thorson, der er igennem et syndefald af dimensioner fra hans indledende indføring i Liberaces glitrende showbizmiljø og til det ødelagte og forbitrede menneske, der endte ude på den anden side, da stjernen fandt en anden model.

Hvis Mit liv med Liberace virkelig ender med at være Soderberghs sidste film, så er han sluttet af med manér og med at fusionere en række træk, han har haft dyrket gennem en lang og multifacetteret karriere. Historien er velfortalt og dynamisk, men det er i personportrætterne, at den og skaber en dybde og et liv, som man ikke nødvendigvis havde forventet. I andres hænder kunne det have endt som en overfladisk, skandalejagende paparazzi-sensation, men her får vi en brutal "coming-of-age"-historie kombineret med en til tider decideret rørende og følsom kærlighedsfortælling sat i et overbevisende gennemført portræt af en tid, hvor der ingen grænser var for velfærd og lettilgængelige muligheder for selv at skabe en livsfortælling, men hvor netop de grænseløse muligheder skabte sorte huller på den moralske konto.
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Mile 2230/8
De Utrolige 230/8
Lykke-Per30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Svenske Jonas Åkerlunds spillefilmsdebut er allerede optaget i Guinness Rekordbog som den film med det største antal klip. Men hvor mange er der?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google