CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Kon-Tiki

Produktionsland:
UK, Norge, Danmark

Produktionsår:
2012

Manuskript:
Petter Skavlan

Producere:
Aage Aaberge
Jeremy Thomas

Fotograf:
Geir Hartly Andreassen

Klipper:
Per-Erik Eriksen
Martin Stoltz

Komponist:
Trond Bjerknes

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Nordisk Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(8 stemmer)

Læs også...
Anmeldelser:
25-07-10:
Frihedskæmperen Max Manus
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
2.39:1

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Dokumentar
Kon-Tiki

Anmeldt af:Jesper Bo Petersen
Genre:Action, Adventure
Varighed:113 minutter
Instruktør:Joachim Rønning
Espen Sandberg
 
Anmeldelsesdato:06-08-2013
Medvirkende:Som:
Pål Sverre HagenThor Heyerdahl
Anders Baasmo ChristiansenHerman Watzinger
Gustaf SkarsgårdBengt Danielsson
Odd Magnus WilliamsonErik Hesselberg
Tobias SantelmannKnut Haugland
Jakob OftebroTorstein Raaby

Blockbuster-cruise fra Peru til Polynesien
 
Thor Heyerdahls skæve overmods-smil – i close up – er et ledemotiv i den episke storfilm om hans legendariske overmods-projekt: At drive med strømmen og vinden på en tømmerflåde de 8000 kilometer fra Peru til Polynesien.


Copyright:
Nordisk Film - Carl Christian Raabe
Det skæve smil former sig i den frejdige nordmands ansigt, når nogen har sagt, at noget er livsfarligt, dumt, vanvid, forbudt. Da han i barndommen springer ud på en isflage trods alle kammeraternes advarsler. Da han som ung videnskabsmand trodser al anerkendt forskning – og logik – og sætter sig for at bevise, at han har ret: Polynesien, blev ikke befolket af asiatere, men af indianere fra Sydamerika.
Og da han dagen før afrejsen ringer hjem fra Peru til sin aldeles vidunderlige kone, Liv, og forklarer – på sin egen uskyldigt drengede facon – at han altså ikke kommer hjem alligevel, men først engang om cirka hundrede dage, når de forhåbentlig har ramt en Stillehavsø. Så kommer smilet. Nu skal han derud, hvor adrenalinen pumper, og raske drenge risikerer livet. "To boldly go where no man has gone before", som de siger i Star Trek.

Den drift, den vilje bærer den egentlige konflikt i Kon-Tiki. Det er den, der får ham til at kaste sig ud i det vanvittige projekt. Men måske lige så vigtigt er det den, som får ham til at svigte. På engang hans største styrke og svaghed. Og særligt forholdet til Liv og den familie, han har startet, er fuld af følelsernes dramatik.
Espen Sandberg og Joachim Rønning ærinde er dog et andet. Det skæve smil giver nok Kon-Tiki en smertens klangbund, og får karakteren Thor Heyerdahl til at stå knivskarpt, men som med deres forrige film Frihedskæmperen Max Manus har de ikke villet lave et psykologisk drama, men en historisk, episk og heroisk skandinavisk blockbuster.
Og det er lykkedes – hele vejen til Oscar-showet, hvor filmen dog tabte til et psykologisk drama, nemlig Amour.


Copyright:
Nordisk Film - Carl Christian Raabe
Ligesom Thor Heyerdahl, hvis storsælgende bog filmen er baseret på, er de mere interesseret i det storstilede, dumdristige eventyr end i det svære følelsesliv. Men da vor helt først har fået samlet sit mandskab, og balsatræs-flåden er blevet søsat, sker der lidt det samme som i Ang Lees Oscar-vinder Life of Pi. Så skal der ligesom findes på ting og sager, der kan få den næste times tid, godt og vel, til at gå på Stillehavet.
Lee gør det med fabelagtige magiske billeder. Sandberg og Rønning gør det med dramatiske optrin, som når hajerne kommer grusomt og nervepirrende tæt på, eller når de usagte problemer mellem de seks mænd på tømmerflåden bliver til solskoldede konflikter.

Men selvom det er ok medrivende, og selvom man i Geir Hartly Andreassens flotte billeder nærmest kan lugte sveden og saltvandet, der tærer på tømmerflåden, kan filmen ikke se sig fri for at mangle dramatisk fremdrift. For de seks mænd er grundlæggende bare nogle gæve og rare norske gutter, og vi kommer aldrig for alvor ud på desperationens overdrev. Heyerdahl får lov at smile fjollet hele vejen til Bounty-land og ender sågar med en overbærende – og dramatisk belejlig – tilgivelse fra Liv.
Og, som vi ved fra det selvbiografiske oplæg, får han ret: Man kan drive fra Peru til Polynesien. Stillehavsøerne blev dog ikke befolket af Indianere, har det senere vist sig, men fred være med det. Eventyret er stadig en god og rigtig maritim drengerøvsfantasi.
 
DVD-vurdering
En cirka 50 minutter lang dokumentar, "Seile sin egen sjø", om filmens tilblivelse og karismatiske hovedperson er vedlagt. Den er norsk og uden undertekster, men kan man følge nogenlunde med er den ganske spændende.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag på stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken sangerinde spiller Gud i Dogma?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google