CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
42

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2013

Manuskript:
Brian Helgeland

Producere:
Thomas Tull

Fotograf:
Don Burgess

Klipper:
Peter McNulty
Kevin Stitt

Komponist:
Mark Isham

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Warner Home Video

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 5 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.

Læs også...
Anmeldelser:
02-07-18:
Black Panther
12-11-15:
Legend
01-02-12:
Cowboys & Aliens
06-07-11:
Morning Glory
26-06-09:
Crossing Over
27-09-06:
Firewall
06-05-03:
Blood Work
27-02-02:
A Knight's Tale
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
2.40:1

Lyd:
DTS-HD 5.1

Ekstra materiale:
3 featuretter
42

Anmeldt af:Lisa Brygger
Genre:Drama
Varighed:128 minutter
Instruktør:Brian Helgeland
 
Anmeldelsesdato:27-08-2013
Medvirkende:Som:
Chadwick BosemanJackie Robinson
Harrison FordBranch Rickey
Nicole BeharieRachel Robinson
Christopher MeloniLeo Durocher
Lucas BlackPee Wee Reese
Andre HollandWendell Smith
Se komplet creditliste her

Da sporten fik farve
 
I dag er der ingen spillere i amerikansk baseball, der spiller med nummeret 42 på ryggen. Det er nærmest helligt, for det var Jackie Robinsons nummer, og ikke fordi han var den bedste spiller nogensinde i baseball, men fordi han var den første, er nummeret blev sendt ud af spillet. Altså den første sorte spiller i amerikansk professionel sport. Ser man football, basketball eller baseball i dag er det én stor farvelade af atleter, men sådan har det jo ikke altid været.

Det starter med Brooklyn Dodgers gamle ejer Branch Rickey beslutter sig for at hans hold og sporten generelt mangler lidt kulør. De mange penge der strømmer ind er jo alle grønne og statistikkerne afslører heller intet om spillernes skostørrelse, religion, eller hudfarve, så hvorfor skulle en dygtig sort spiller ikke kunne være på samme hold som de hvide spillere? En holdning store dele af USA bestemt ikke delte i 1945, da Rickey begyndte at gøre klar til at revolutionere kulturinstitutionen.

For os herhjemme har filmen naturligvis ikke samme effekt som i USA, hvor baseball og raceadskillelse hver i sær har sat deres aftryk på nationen. Så vi må bare se på filmen som den klassiske fabel om frygten for det ukendte. Og på det plan fungerer den udmærket. Den er pænt forudsigelig og ekstremt sentimental, men Brian Helgeland holder akkurat dramaet inden for nostalgiens udholdelige rammer.

Det skader heller ikke at se Harrison Ford veloplagt som den gamle og stædige Hr. Rickey. Ford har ellers ikke altid ramt de sidste mange af sine roller helt rent. Men her er han fabelagtig. 42 er generelt vældig hyggelig og charmerende. De mange spillere og omkredsende figurer er en spøjs blanding af karikaturer og troværdige mennesker, men Helgeland har godt styr på sin retning og sit budskab, så 42 ender som en sød fortælling om tolerance og hold-ånd.
 
DVD-vurdering
De er tre fine featuretter som ekstramateriale, to om selve produktionen og den sidste om Jackie Robinsons indflydelse på sporten og amerikanernes historie.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
The Meg9/8
Mission: Impossible - Fallout2/8
Hotel Artemis26/7
Sicario 2: Soldado19/7
Mamma Mia! Here We Go Again19/7
Landet af glas19/7
Skyscraper12/7
Under træet5/7
Ant-Man and the Wasp4/7
Du er den28/6
Flere bio-anmeldelser
 
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
The Florida Project17/7
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri3/7
Black Panther2/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem var oprindelig castet som Catwoman i Batman Returns - men droppede optagelserne, da hun blev gravid?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google