CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Man of Steel

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2012

Manuskript:
David S. Goyer, Christopher Nolan

Producere:
Christopher Nolan
Charles Roven
Deborah Snyder
Emma Thomas

Fotograf:
Amir M. Mokri

Klipper:
David Brenner

Komponist:
Hans Zimmer

Censur:
Tilladt for alle over 11 år

Distributør:
Warner Home Video

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(8 stemmer)

Læs også...
Anmeldelser:
01-06-17:
Wonder Woman
11-08-16:
Suicide Squad
24-03-16:
Batman v Superman: Dawn of Justice
24-10-12:
The Cold Light of Day
06-03-12:
Immortals
03-08-09:
Watchmen
28-08-07:
300
03-11-04:
Dawn of the Dead
22-11-00:
Gladiator
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
2.40:1

Lyd:
DTS-HD

Ekstra materiale:
3 featuretter, animereret kortfilm, New Zealand-reklame, trailer
Man of Steel

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Action, Adventure
Varighed:142 minutter
Instruktør:Zack Snyder
 
Anmeldelsesdato:23-10-2013
Medvirkende:Som:
Henry CavillClark Kent / Kal-El
Amy AdamsLois Lane
Michael ShannonGeneral Zod
Kevin CostnerJonathan Kent
Diane LaneMartha Kent
Russell CroweJor-El
Se komplet creditliste her

Supermans anden genfødsel
 
Superman er alle tiders mest ikoniske superhelt, og de sidste 75 år har han underholdt os på tværs af avisstriber, tegneseriehæfter, tv-serier, tegnefilm og spillefilm. På det store lærred var Christopher Reeve den første og længstvarende med debut i den stort anlagte og lidt stivbenede Superman fra 1978. Det tunge kavaleri var hevet af stalde i form af en meget omtalt optræden af selveste Marlon Brando som Jor-El (Supermans biologiske far), men det var især den ofte humoristiske interaktion mellem helten fra Krypton og Jordens befolkning, der udgjorde attraktionen. Fortsættelsen fulgte kort efter og introducerede den hævngerrige General Zod i Terence Stamps skikkelse.

Derefter fulgte to mindre fortsættelser med Reeve i hovedrollen – den campet-kulørte 3'er og den deciderede irriterende 4'er. Her tog ingen længere Superman-figuren alvorligt som andet end fundament for fjollet underholdning. Derfor var det ventet med spænding, da Bryan Singer, som havde givet X-Men-figurerne effektivt og underholdende liv i spillefilmslængde, kastede sig over Superman i 2006 og gav ham en genfødselsfilm i Superman Returns.

Tilbage til rødderne og helt fra begyndelsen. Resultatet var flot og professionelt, men fandt aldrig den rigtige balance i skildringen af den besværlige figur. I modsætning til den komplekse og sårbare Batman, som det er let at give fylde, så er Superman på papiret problematisk uovervindelig. Han er stærkere end alt (undtagen Kryptonit), så dramaet ligger ikke i, hvorvidt han kan slå sine modstandere, men hvordan han vælger at forvalte den gave, som hans overjordiske krafter er – og ikke mindst hvordan vi jordboere vælger at tage mod dem. Succesen udeblev for Singer, og Superman blev glemt igen.

Det fører os frem til Man of Steel – som her blot 7 år efter Singers forsøg giver Superman-figuren et nyt skud for boven. Helt fra begyndelsen, tilbage til rødderne – og så alligevel med nogle markante forskelle. Instruktøren er spradebassen Zack Snyder, der kan lave billeder som en besat og besidder en absolut mangel på selvbeherskelse, der rigtigt doseret kan være en gave. Når han er bedst, er han en fryd at se på, som i de bedste passager i den storladne Watchmen, og når ingen stopper ham, ender han med at lave den vildt overgearede (men, indrømmet, bravt underholdende Sucker Punch). Balancen bibringes i dette tilfælde af britiske Christopher Nolan, der har skrevet manuskript og produceret. Han løftede Batman-figuren ind i den filmiske elite med sin Batman-trilogi og lavede den frit fabulerende Inception, som et pauseprojekt. Hvis nogen kan give Snyder et godt fundament og samtidig hjælpe ham med at genopfinde Superman som figur, så er det Nolan.

Det går faktisk også godt med projekt Ny Genfødsel. Vi åbner på Krypton med den forhistorie, der kun sporadisk har været sat fokus på siden Brandos dage. Her er Russell Crowe Jor-El – og alle bremser er sluppet i en overdådig skildring af det drama, der pulveriserer Supermans hjemplanet og slår alle ihjel pånær den dedikerede General Zod. Med brug af kneb fra Dune til Avatar skildres opgøret på den fremmede planet, mens baggrundshistorien udpensles og nuanceres, så Zod nu ikke (kun) er en gal despot, men blot den militære udgave af den ansvarlige Krypton-borger, der tager ansvaret på et tidspunkt, hvor det regerende råd har spillet fallit og bragt planeten på undergangens rand. Zod er den aktivistiske udgave af Jor-Els bekymrede demokrat, bindegal dyrker af racerenhed, men som udgangspunkt med en legitim sag.

Jor-El indser, at hans søn er artens redning, især hvis han kommer langt væk fra Krypton, så han bliver sendt mod en ukendt planet langt væk (jep, det er Kansas, der tænkes på), og Zod ryger til gengæld i det rumfængsel, vi jo godt ved, han undslipper fra. Herfra klipper filmen 30 år frem i tiden og lokaliserer Clark Kent ombord på et fiskebåd af den hårdkogte slags. Her møder vi en indelukket ung mand, som hele sin opvækst har lært at skjule sine ekstraordinære kræfter, for hvad nu hvis hans medmennesker ikke er klar til at indse hans evner. Barndommens trygge opvækst og kamp med at forlige sig med at kunne mere og ofte gerne ville mere end de andre børn vises i fine flashbacks, mens den unge mand kæmper for at finde en base. Væk er den kejtede Clark Kent, vi hidtil set. Her er intet job på Daily Planet og ingen svingdøre, man kan klæde om til superheltekostume i, men til gengæld en identitetssøgen inspireret blandt andet af Josh Tranks vældig interessante superheltefilm Chronicle fra 2012. Blot på et uendeligt større budget.


Copyright:
Warner Bros.
Den søgen efter en plads i verden afløses dog med ét, da General Zod melder sin ankomst til Jorden. Jor-El har nemlig ikke bare sendt sin søn, men også den genetiske kode, der skal sikre kryptonernes fremtidige overlevelse, med til Jorden, og den vil vores gale general genre have fingrene i. Ankomsten skyldes, at Clark Kent under et arbejdsophold i det nordlige Canada (hvor også Lois Lane befinder sig), har fundet en kryptonisk skib under isen og ved en fejl fået aktiveret et nødsignal, mens han får sin oprindelse fortalt af sin fars hologram. Clark Kent transformeres til Superman, kræfterne sættes fri – og her skifter filmen gear. Man fornemmer, at den sensible fremstilling af en plaget ung superhelt, der har svært ved at passe sine særlige evner ind i en uforstående verden, på dette tidspunkt bliver skrottet af enten en Zack Snyder, som keder sig, eller en producent, der frygter, at sommerpublikummet er ved at falde i søvn. Frygten er helt uberettiget, for filmen underholder faktisk flot og seriøst i den første times tid.

Ikke desto mindre. Zod ankommer, Superman træder frem – og så går den vilde smadderjagt ellers på tværs af vores stakkels klode, mens de to kryptonere prøver at få has på hinanden. Alt smadres, mens Zods skumle håndlangere går i gang med at terraforme Jorden og lave den til en ny Krypton. Det er buldrende og dramatisk, og helt uden skyggen af den forståelse for de små nuancer og egentlig fine psykologiske skildring, som første halvdel trods alt bød på. Flot teknisk, men uden skyggen af hjerte.

Det er en skizofren oplevelse, som om gårdvagten et kort øjeblik kiggede væk, og straks var Snyder i gang med et helt andet projekt, og det er synd, for pludselig bliver den nye Superman en ret verdensfjern størrelse. Fascinationen af figuren har altid været på dette væsens interaktion med vores verden – Stålmanden med umådelige kræfter, som gik blandt os og valgte at være på vores (de godes) side mod den kriminelle bærme. Han ville de fredelige løsninger og var en retfærdighedens vogter. Nu er han en bulderbasse i et ego-trip mellem to aliens, der dels får bombet Smallville tilbage til stenalderen, men også nedlægger storbyen Metropolis i et destruktionsorgie, hvor antallet af omkomne mennesker må bevæge sig op i den seks-cifrede størrelsesorden, ødelæggelserne taget i betragtning. Det virker ikke særligt Supermansk, selv om han gør det for at få Zod ned med nakken.


Copyright:
Warner Bros.
Så fem kvarters solid genfødsel med en række af de kvaliteter, som serien Smallville også var eksponent for, afløses af 3D-destruktion i absolut teknisk topklasse, men som fremstår noget tomt og larmende set i sammenhæng med indledningen. Det trækker fra i karaktergivningen, men man bør unde sig selv at se den første halvdel, hvor den rene, nostalgiske skildring står frem renset for al det kitsch, figuren har samlet sammen i årenes løb – og når man så har fået sat ørepropperne i og accepteret skuffelsen over Snyders amokløb i anden halvdel, så rummer slagsmålene mellem de to stædige Krypton-kæmper nogle tæv af den decideret gedigne slags, hvor man basker hinanden med både hele og halve godstog.
 
DVD-vurdering
(- af LB)

Blu-ray'en med 2D-versionen byder på tre udmærkede featuretter i bonussektionen, der viser hvordan man arbejdede med de fysiske såvel som tekniske sider af historien. "Strong Characters, Legandary Roles", "All-Out Action" og "Krypton Decoded" udgør tilsammen et fint kig bag kulisserne, mens den 2 minutter lange Superman-tegnefilm nærmest er et opkog af de forskellige varianter der har været over ham gennem de sidste 75 år.
Meget ekstra er der ikke tale om, men den lille bunke bonus er bestemt acceptabel.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (7 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
VictorWhot
16-4-2014 18:02
garcinia cambogia

VictorWhot
15-4-2014 17:01
does garcinia cambogia work

chanel bags prices
16-2-2014 22:48
"Hey! Let us move. Ye Enthusiast Leng Heng, police tend to be routinely off the beaten track of the physique, even so, CHEN called as well as said the thing that was in it would not took place. Seems like a new unfastened external tight, only thinning A number of police in the relaxing go walking. "in the depend. "Fan Ye averted, acquired the child, directed Bronze Guanghui shouted" this guy imprisoned away, Ganpian I see generate income resolve anyone. "Zhao Tiehai dynamics in addition to everything else, it's a 老鹰抓小�taking place, Tan Guanghui peace officer yelled upwards, nonetheless, to determine those cops after having a horrible Zhaotie Hai is certainly terrorized belly because of this, tend to be naturally viewing helplessly Zhao Tiehai cast to the auto. "Van�〖book in your mind, which dude action massive my oh my. Currently orange bull, in fact Zen excellent capture upwards. "The Secretary-General Gao Hua grinning encounter far to the van's place of work.Inches Difficulty everyone is certainly not corpuscles. "Yi Zuo Tsai Kee powerful vice�〖book grunted coldly.Inch Van�〖book in mind, the thing is this thing? "Gao Hua looked at Van Significantly." Anyone state, Ye Enthusiast so foolhardy, they in the long run might like to do? "Fan Yuan is actually cool, light nibbling within the kitchen table, along with asked.In . I feel that he is not necessarily purposely would like the whole thing, nevertheless, desired this thing expand even bigger. Will be ... "Cai dignitaries appeared definately not a new truck paused to convey a word." Lao Chai, what they furthermore learn how to speak a word associated with purposely appealing? "Fan Yuan Cai bring your right attention glanced the weak hum.In . In the morning as he failed to come over city and county, plus been to the city authorities. I seen that protection staff are being influenced out there. Fan Ye consequently kinky, is just not this want to acquire this particular trouble, kinky on the Provincial these things move. At that time, however become probable he would not report the Provincial communicate just in the provincial party market leaders know me personally. He, very yīn goodness me! Additionally, it's estimated that intend to make a bother inside it, not plan your recovery career. "Cai effective sermon." May well, otherwise, exactly why do thus. His principal anxiety about dropping genuine

JOMZXNjQevEvk
27-1-2014 17:19
greg.txt;1;3

HeavenZanny
17-6-2013 06:57
Jeg elsker den nye "Man of Steel" og er fuldstændig uenig i, at den sidste halvdel er tom og larmende. Jeg synes netop, at balancen fra den mere følelsesladede første halvdel, og den actionprægede sidste halvdel er perfekt :) Fem ud af seks stjerner :)


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Girls Night Out20/7
Dunkirk20/7
Abernes planet: Opgøret13/7
Wish Upon13/7
Girls Lost13/7
En hustlers dagbog13/7
Mysteriet ved Slack Bay6/7
Spider-Man: Homecoming6/7
At elske Pia6/7
Personal Shopper6/7
Flere bio-anmeldelser
 
Logan24/7
La La Land17/7
A Cure for Wellness10/7
The Great Wall4/7
Hidden Figures3/7
LEGO Batman filmen30/6
Split26/6
xXx: Return of Xander Cage23/6
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvad er navnet på den klassiske kinesiske filmgenre om ærefulde kampsports-riddere, hvorfra Ang Lee hentede inspiration til sin berømte Tiger på spring, drage i skjul??
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google