CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Los amantes pasajeros

Produktionsland:
Spanien

Produktionsår:
2013

Manuskript:
Pedro Almod贸var

Producere:
Agust铆n Almod贸var
Esther Garc铆a

Fotograf:
Jos茅 Luis Alcaine

Klipper:
Jos茅 Salcedo

Komponist:
Alberto Iglesias

Censur:
Tilladt for alle, men frar氓des b酶rn under 7 氓r

Distributør:
Midget Entertainment

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 5 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.

L忙s ogs氓...
Anmeldelser:
27-07-17:
May God Save Us
08-09-16:
Julieta
13-02-12:
Huden jeg bor i
27-02-07:
Volver
29-04-03:
Kika
29-04-03:
Alt om min mor
 


DVD-specifikationer
Billedformat:
1.85:1

Lyd:
Dolby Digital 5.1

Ekstra materiale:
Featuretter
De elskende passagerer

Anmeldt af:Niels Roe
Genre:Komedie
Varighed:86 minutter
Instruktør:Pedro Almod贸var
 
Anmeldelsesdato:05-11-2013
Medvirkende:Som:
Antonio BanderasLe贸n
Pen茅lope CruzJessica
Antonio de la Torre脕lex Acero
Hugo SilvaBenito Mor贸n
Miguel 脕ngel SilvestreNovio
Laya Mart铆Novia

Passagerer på randen af nervøst sammenbrud
 
Det er ikke ligefrem den mest sikre og planmæssige flyrute til ens destination man kommer på, hvis man vælger at stige på Pedro Almod贸vars seneste film. Derimod bliver man sendt i snurrigt og morsomt kredsløb omkring Spaniens pittoreske højland sammen med en stjernerække af spanske skuespillere. Det siger næsten sig selv, at det ikke kan gå meget anderledes, når Almod贸var har fat i styrepinden. Titlen på filmen er De elskende passagerer, hvilket passer glimrende på en film, der byder på ægte kærlighed og dampende elskov. Filmen foregår mestendels på Flight 2549 fra Madrid til Mexico City. Efter flyets afgang tvinges det dog til at nødlande, da der er problemer med bremseklodsen. Problemet er bare, at Madrids lufthavn er lukket på grund at et FN-topmøde, Valencias på grund af verdensmesterskabet i Formel 1, mens et motorcykelløb spærrer i Sevilla. Dette udløser et større menageri på flyet og kabinepersonalet er på randen af et nervøst sammenbrud. De vælger derfor at give passagerne på turistklassen sovepiller, mens dramaet, forviklingerne og intrigerne fortsætter med uformindsket styrke på businessclass.


Copyright:
UIP
Screwballlkomedie
De elskende passagerer er en uforvansket pastiche på amerikanske screwball-komedier i stil med Billy Wilder og Howard Hawks. Filmen består af et klassisk ensemble af Almod贸var skuespillere lige fra Javier C谩mara som charmerende hoftevrikkende stewardesse til Cecilia Roth som vampet society-kvinde. Desuden medvirker Spaniens to mest kendte skuespillere Pen茅lope Cruz og Antonio Banderas i cameo-roller i filmens åbningsscene. De spiller to forfjamskede og forelskede lufthavnsmedarbejdere og formår sikkert at sætte filmens gennemgående burleske stemning.
Det er som vanen tro de skarptskårne karakterer og den velsmurte dialog, der sørger for, at Almod贸vars film ikke styrter til jorden. Det er desuden tydeligt, at filmen er en spydig og ætsende kommentar til nutidens Spanien, der er ramt af både økonomisk og moralsk krise. Det kommer til udtryk blandt valget af karakterer, hvor eksempelvis flyets overklasseløg Norma (Cecilia Roth) påstår, at hun har hundredvis af kompromitterende billeder af alle landets spidser og pinger. Det gælder ligeledes den udspekulerede karakter Mr. M谩s (Jos茅 Luis Torrijo), der er på flugt fra økonomisk bedrag og underslæb.

Et land i krise
Almod贸var har offentligt kritiseret den spanske regerings nedskæringer på kulturområdet, men nævner dog ikke landets nuværende krise i filmen. Alligevel bør filmen ses som en slet skjult og subtil kritik af det moderne Spaniens historie efter General Francos død i 1975. Specielt kirken og kongehuset er Almod贸vars fortrukne prygelknabe og der parodieres lystigt over disse magtfulde institutioner i form af seksuelle referencer og transportable altre. Der er som regel noget festligt og flamboyant over en Almod贸var film, der ofte formår at indfange både det hedonistiske og konservative spanske sindelag. Dette gælder også for De elskende passagerer, som bag den muntre komik og den letbenede farce også gemmer på en nødvendig stikpille i forhold til Spaniens graverende situation. Både på karakter- og handlingsplanet er De elskende passagerer en fortsættelse af de sæbeoperaagtige film som Kærlighedens matadorer og Kvinder på randen af nervøst sammenbrud som Almod贸var instruerede i 1980'erne og gjorde ham til en lysende stjerne på den internationale filmhimmel. På det tematiske plan kan filmen sammenlignes med de lettere alvorsfulde mesterværker Alt om min mor og Tal til hende. Udover filmens fabelagtige pastelfarvede billedside rummer De elskende passagerer nemlig både komedie og tragedie.
 
DVD-vurdering
Vi kommer om bag kameraet i små 5 minutter og ser Almodovar på arbejde. Det er b-roll-optagelser af den helt enkle slags, hvor der ikke er introduktion eller interviewbidder til at supplere.

Featuretten om visuelle effekter er blot en dekonstruktion af effekterne i de scener, hvor de indgår. Lige over 1 minut og ret ligegyldig.

Ekstra materiale:
Deltag i debatten:
Navn:
Indl脙娄g:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Hjertelandet20/9
BlacKkKlansman20/9
Bare Juliet20/9
The Predator13/9
The Seagull13/9
Mod solnedgangen13/9
In the Aisles6/9
Den dag p氓 stranden6/9
The Raft5/9
Ordets magt30/8
Flere bio-anmeldelser
 
Peter Kanin3/9
Avengers: Infinity War31/8
Rampage Out of Control27/8
A Quiet Place24/8
Ready Player One17/8
Pacific Rim Uprising13/8
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Ellen Burstyn indvilligede i at medvirke i The Exorcist efter at producerne ændrede en scene 鈥 hvilken en var dette?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
S鴊 p Google