CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
La Passé

Produktionsland:
Frankrig, Italien

Produktionsår:
2013

Manuskript:
Asghar Farhadi

Producere:
Alexandre Mallet-Guy

Fotograf:
Mahmoud Kalari

Klipper:
Juliette Welfling

Komponist:
Evgueni Galperine
Youli Galperine

Censur:
Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år

Distributør:
Camera Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(7 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
16-01-14:
Oscar-nomineringerne 2014
 
Anmeldelser:
25-08-17:
The Salesman
06-04-17:
The Salesman
02-03-17:
Efter kærligheden
17-08-12:
The Artist
18-05-12:
Nader og Simin - en separation
 


Fortiden

Anmeldt af:Niels Roe
Genre:Drama
Varighed:130 minutter
Instruktør:Asghar Farhadi
 
Premieredato:13-03-2014
Medvirkende:Som:
Bérénice BejoMarie Brisson
Tahar RahimSamir
Ali MosaffaAhmad
Pauline BurletLucie

Mellem nutid og fortid
 
Det sker sommetider, at fortiden bogstaveligt kommer vadende ind ad ens hoveddør. Det kunne eksempelvis være en eksmand, der kommer for at underskrive skilsmissepapirer. Det er tilfældet i Asghar Farhadis livskloge film Fortiden, der skildrer mødet mellem to mennesker, og hvordan deres fælles fortid stadig trækker betændte følelsesmæssige tråde ind i nutiden.
Deres første møde finder sted i en lufthavn. Den gemytlige stemning afløses dog hurtigt af fjendtligsindet fnidder. Det antænder en lavine af begravede følelser fra deres fælles fortid. Ahmed (Ali Mosaffa) der er kommet til Frankrig – nærmere præcis udkanten af Paris, troede ellers, at han blot skulle underskrive skilsmissepapirer med sin ekskone Marie (Bérénice Nejo). Men mødet udvikler sig dramatisk og trækker flere mennesker ind i orkanens øje.


Copyright:
Camera Film
Hvepserede
Fortiden er ikke overdænget med spændingsfyldt handling men koncentrerer sig udelukkende om at fremstille den nagende og ubearbejdede konflikt, der gennem årene har opbygget sig mellem Ahmed og Marie. Modsat Farhadis mesterværk Nader og Simin - en separation, så er konflikten abrupt og ikke fortløbende. Det er dog ikke kun forholdet til Ahmed, der slår gnister. Desuden har Marie problemer med sin søn Fouad (Elyes Aguis) og datteren Lucie (Pauline Burlet). Ved sin ankomst træder Ahmed derfor ind i en veritabel hvepserede. Steddatteren Lucie har nemlig ikke talt med Marie i længere tid, og Fouad opfører sig aldeles genstridigt. Marie øjner muligheden for, at Ahmed kan agere diplomat, da Ahmed altid har haft et godt forhold til de to børn.

Uforløst og indviklet
Tyngdepunktet i Fortiden er ikke kun, hvordan to temperamenter kolliderer. Det er ligeledes, hvordan fortidens spøgelser pludselig kan pible frem. Det er tydeligt, hvordan fortidens skærmydsler mellem Ahmed og Marie langt fra er skrinlagt. Det fine ved Fortiden er dog dens måde bevidst at undgå at grave dybt i fortidens detaljer, men derimod lade det stå klart, at den er uforløst og indviklet. Filmens fokus er nærmere gensynet mellem de to og de konflikter, der bliver udløst i dets kølvand. Desuden lader Marie ikke til at være ovenud lykkelig for sit liv og sin nye kæreste Samir (Tahar Rahin). De havde en affære, hvilket medførte, at Samirs kone forsøgte at begå selvmord.


Copyright:
Camera Film
Viltert følelsesliv
Der er med andre ord kridtet op til et gedigent følelsesmæssigt menageri. De stærke følelser bliver i de fleste scener primært forløst gennem vredesudbrud og aldrig rigtig artikuleret på en fornuftig måde. Det er filmens største svaghed. Modsat er filmens kunststykke dens blændende evne til at skildre de enkelte karakterers viltre følelsesliv. Der bliver mildest talt ikke lagt fingre imellem, når karaktererne giver udtryk for disse, hvad enten det er verbalt eller fysisk. Det er specielt takket være Ali Mosaffas og Bérénice Bejos mageløse skuespil, at Fortiden bliver en moden og helstøbt film om livets forviklinger og fortrædeligheder.
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (1 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Nina
17-3-2014 23:04
Der er en del fejl i anmeldelsen.
Fouad er ikke Maries søn, men hendes nye kærestes søn.
Der er et væld af detaljer, og pointen er, at det ikke er klart, hvad der er sket i fortiden. Ingen ved, når filmen er slut, hvorfor konen begik selvmord.
Filmen handler om meget mere end to menneskers gensyn og fortidige liv sammen.


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Ocean's 821/6
Violinisten21/6
Love, Simon21/6
I Syrien21/6
Vi ses deroppe14/6
Stor som en sol14/6
Den skyldige14/6
Sommeren 19937/6
Junglebanden7/6
Jurassic World: Fallen Kingdom7/6
Flere bio-anmeldelser
 
De originale21/6
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilket år udkom Titanic?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google