CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
X-Men

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2000

Manuskript:
Tom DeSanto, Bryan Singer, David Haytner

Producere:
Lauren Shuler Donner
Ralph Winter

Fotograf:
Newton Thomas Sigel

Klipper:
Steven Rosenblum

Komponist:
Michael Kamen

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
SF Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(129 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
24-03-05:
Lone Scherfig scorer X-man til hovedrolle
04-03-04:
Spider-Man 3 & Hulk 2 på vej
30-12-03:
Hugh Jackmans nye planer
20-11-03:
Filmkomponist Michael Kamen død
30-09-03:
Wolverine som solo-ulv
02-11-02:
Knoxville snupper rolle fra Jackman
17-06-02:
Hugh Jackman bekæmper triple-monstre
05-06-02:
Hu med i X-Men 2
29-05-02:
Nye mutanter til X-Men 2
03-05-02:
Halle Berry laver blaxploitation
06-02-02:
Hollywoods karakterbog
19-12-01:
X² - Singer indrømmer nye mutanter
14-12-01:
Officiel X-Men 2 release-dato
13-11-01:
Rachel Weisz og Famke Janssen i film om Baader-Meinhof
09-11-01:
Manuskriptet til X-Men 2 næsten færdig
31-10-01:
Halle Berry dropper Gigli
17-10-01:
X-men 2 udskudt
06-09-01:
Meg Ryan som kvindelig bokse-manager
28-06-01:
Halle Berry vil være nøgen!
18-05-01:
Mere Berry for 500.000 dollars ekstra
 
Anmeldelser:
24-07-17:
Logan
20-10-16:
X-Men: Apocalypse
19-05-16:
X-Men: Apocalypse
03-11-14:
X-Men: Days of Future Past
02-12-13:
The Wolverine
25-07-13:
The Wolverine
18-10-11:
X-Men: First Class
13-10-09:
X-Men Origins: Wolverine
24-10-06:
X-Men 3
29-09-04:
Van Helsing
30-04-03:
X-Men 2
28-08-02:
Kate & Leopold
05-02-02:
Swordfish
26-09-01:
Love & Sex
07-08-01:
Gods and Monsters
 
Artikler:
29-04-03:
X2: De Nye Mutanter
15-05-01:
Alle drenges helt
 

Læs også...
I temaet Superhelte i anden potens:
 
X-Men 2
X2: De Nye Mutanter
X-Men i Danmark

DVD-specifikationer
Billedformat:
WideScreen - 2,35-1

Lyd:
Dobly Digital 5.1

Ekstra materiale:
Slettede scener, Interview med Bryan Singer, TV-reklamer, trailere, omtale af soundtracket, 2 dokumentarfilm, Hugh Jackmans prøveoptagelser, storyboard, stillbilleder
X-Men

Anmeldt af:Allan Ravn
Genre:Action
Varighed:102 minutter
Instruktør:Bryan Singer
 
Anmeldelsesdato:06-03-2001
Medvirkende:Som:
Hugh JackmanWolverine
Patrick StewartProfessor X
Ian McKellenMagneto
Famke JanssenDr. Jean Grey
Anna PaquinRogue
Halle BerryStorm
Se komplet creditliste her

X-men sparker røv!
 
Med X-mens tegneseriefader Stan Lee ved sidelinien har Bryan Singer (Den gode elev, The Usual Suspects) givet bolden op til en solid omgang science fiction. Med en besætning af både dugfriske og gamle garvede skuespillere kreerer han endnu en perle på snoren af hans forholdsvis korte instruktørkarriere.


2 skæbner forenes
I en mindre forstad i USA kysser pigen Marie kaldet Rogue sin første fyr med det resultat, at han tilbringer 3 uger på hospitalet. Forvirret, bange og forbavset løber hun hjemmefra for at komme væk, så hun ikke sårer flere af sine nærmeste,- samt for måske at få en forklaring på det mystiske der skete, da hun rørte ham. Hendes søgen fører hende til en mørk bar, hvor hun støder på den aggressive og umiddelbart følelseskolde Wolverine. Han er ligesom hende på flugt fra noget ukendt og tjener til dagen og vejen med hans utrolige evne til at regenerere sår og slag. Sammen tager de afsted, men kun for at opdage, at også andre har interesse i deres specielle evner.

Børn af atomet - homo superior
Både Rogue og Wolverine er såkaldte mutanter, og som så mange andre lever de under forbandelsen af at være udstødt og misforstået af omverdenen. I deres søgen på forklaringer støder de på Dr. Charles Xavier’s skole for begavede unge - en skole der i virkeligheden er et dække for udvikling af mutanter. Opført med det formål at overbevise menneskeheden, herunder den mutanthadende senator Kelly, om at fredelig sameksistens mellem mennesker og mutanter er mulig. På modsatte side står magnetismens herre Magneto , der mener, at den eneste løsning er mutanternes overtag på Jorden.


Dilemmaet er plottet
Ud fra ovenstående problemstilling baseres X-mens hovedhandling, og det gøres med stor overbevisning. Bryan Singer har virkelig samlet en forrygende håndfuld skuespillere til at indtage rollerne som de overnaturlige mutanter. I særdeleshed skal en skuespiller som Hugh Jackman, der er ganske ukendt alle andre steder end i hans hjemland Australien (hvor han nærmest har gudestatus), fremhæves. Han spiller rollen, som den voldsomt temperamentsfulde Wolverine med de næsten ubrydelige adamantiumkløer med et godt glimt af den “fanden i voldskhed”, der er så karakteristisk for tegneseriens samme figur. Selve flowet i historien er også glimrende: Nye kan stige på, kendere kan se detaljer, men hardcore fans af tegneserien nok finder nok starten lidt langsom pga. filmens introduktion til de forskellige mutanter. Filmen er spækket med flotte scener (bl.a. en kamp inde i frihedsgudinden) og godt skuespil. Bryan Singer vælger endnu engang at instruere den garvede Ian McKellen, som han gjorde i Den gode elev, og man kan tydeligt se frugten af deres tidligere samarbejde.

En bunke gode grunde til en fem’er!
Det mærkes tydeligt, at Stan Lee har siddet med som et altvidende konsulentorakel (og pølsemand ca. midt i fortællingen), og man har derfor ikke svært ved at se tegneseriens figurer i filmens. Dette gør rollepersonerne ufatteligt troværdige for kendere såvel som nytilkomne fans. Desuden formår Bryan Singer i samarbejde med manuskriptforfattere og skuespillere at forme personer og udvikling, så de virker troværdige mod det tegneserieunivers, som de oprindeligt stammer fra. Lægges der oven i dette at filmen er visuelt flot, og at alle superheltenes specielle kræfter er elegant udført, kan det kun blive en klar sejr til Singers instruktion og Lees univers.
 
DVD-vurdering
Heldigvis er DVD-udgaven af X-Men blevet ligeså overlegen som selve filmen. I årets flotteste indpakning kommer den glinsende boks på gaden, og indholdet lever fint op til udseendet.
Ekstramaterialet indledes med en "Branching version", som er en komplet version af filmen med fraklippede scener sat ind. Hver gang man når til et sted, hvor noget nyt bliver vist, kommer der en lille pause i filmen, så man kan se det fraklippede materiale i dets rette element. Det er dog en ret god idé, at man også kan se scenerne separat, så man ikke behøver se hele filmen bare for de få rettelser.
Talkshowværten Charlie Rose har lavet et glimrende interview med Bryan Singer, som desværre er klippet lidt voldsomt op. Det havde sikkert fungeret bedre i samlet form, selvom overblikket er suverænt.
Der, hvor X-Men-DVD'en rykker fra, er i afdelingen med dokumentarfilm. Fox Special: The Mutant Watch er en selvstændig film om Senator Kellys trængsler med at få indført de omstridte regler om mutanters færden i samfundet. Den er instrueret og klippet sammen som en nyhedsdækning af senatshøringen, hvor senatorens forklaringer på mutanternes eksistens bliver præsenteret med klip fra filmen. Ikke dumt tænkt, og ret godt spillet af Bruce Davison, der her får mere skærmtid end i hele filmen. Eneste ulempe er, at den ordinære X-Men Featurette bliver overflødig, da den består af samme indhold, blot uden senatshøringen.
Hugh Jackman fik sit gennembrud med filmen, og i den vedlagte prøveoptagelse, hvor han bliver testet overfor Anna Paquin, kan man allerede se intensiteten lyse ud af den austalske skuespiller - selv i cowboybukser.
To af filmens store effektscener - angrebet på togstationen og det afsluttende opgør på Frihedsgudinden er gennemgået via storyboards - der i modsætning til traditionelle håndtegninger er lavet på computer. Man har simpelthen animeret hele scenen først, for derefter at filme den. Sluttelig er samlingen af billeder fra både film og optagelser et værdigt punktum på en fremragende udgivelse, der kun mangler et decideret kommentarspor af Bryan Singer og Stan Lee for at være perfekt.

Ekstra materiale:




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (1 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Martin C
16-11-2004 08:43
Godt cinenmazone har hyret én der har god viden om tegneserier.
Så x-men er blevet abdmeldet lige så godt som jeg havde forestillet mig.
Men foræl mig Allan, hvorfor har du ikke anmeldt Daredevil??


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Brad's Status14/12
Stalins død14/12
Star Wars: The Last Jedi13/12
Vinterbrødre7/12
Tilbage til Montauk7/12
Suburbicon7/12
Thelma30/11
Kedi30/11
Lumière!23/11
Mordet i Orientekspressen23/11
Flere bio-anmeldelser
 
Abernes planet: Opgøret1/12
Spider-Man: Homecoming27/11
Grusomme mig 320/11
Transformers: The Last Knight13/11
It Comes at Night10/11
The Mummy6/11
Filmen om Kaptajn Underhyler23/10
Baywatch20/10
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilket sport spilles der i den svedige scene i Top Gun?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2017 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google