CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Yves Saint Laurent

Produktionsland:
Frankrig

Produktionsår:
2014

Manuskript:
Marie-Pierre Huster, Jalil Lespert

Producere:
Yannick Bolloré

Fotograf:
Thomas Hardmeier

Klipper:
Francois Gedigier

Komponist:
Ibrahim Maalouf

Censur:
Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år

Distributør:
SF Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(6 stemmer)

Læs også...
Anmeldelser:
27-08-15:
Saint Laurent
14-08-12:
Anonyme romantikere
30-05-11:
YSL: L'amour fou
15-04-11:
Lagerfeld Confidential
 


Yves Saint Laurent

Anmeldt af:Lisa Brygger
Genre:Drama
Varighed:101 minutter
Instruktør:Jalil Lespert
 
Premieredato:03-04-2014
Medvirkende:Som:
Pierre NineyYves Saint Laurent
Guillaume GalliennePierre Bergé
Charlotte Le BonVictoire Doutreleau
Laura SmetLoulou de la Falaise
Marie de VillepinBetty Catroux
Nikolai KinskiKarl Lagerfeld
Se komplet creditliste her

Utilfredsstillende portræt af en ung mand
 
Den franske modeskaber Yves Saint Laurent døde i 2008, men hans kreative imperium lever videre – om end beklædningsdelen af huset nu kun går under navnet Saint Laurent. I 2010 fik vi en lettere kold dokumentarfilm om den store kunstsamling, han sammen med sin ledsager Pierre Bergé, over årerne havde samlet, og som Bergé efter YSLs død bortauktionerede. Kold kan man ikke kalde Yves Saint Laurent, der formår at skildre det personlige forhold mellem YSL og Bergé, men decideret gribende eller brandvarm bliver filmen desværre aldrig.


Copyright:
SF Film
En ny konges svære start
Med kun antydningen af en beskeden rammefortælling fortæller filmen historien om hvordan den kunstnerisk begavede Yves Henri Donat Mathieu-Saint-Laurent tog springet fra en varm og blød barndom i det farverige men politisk ustabile Algeriet til en langt mere brutal forretningsverden i grå Paris, hvor han havde fået en fornem plads hos modekongen Christian Dior. Da Dior kun få år efter YSLs ankomst stiller balskoene, er det Saint Laurent der får det kreative ansvar for husets Haute Couture, og den kun 21-årige knøs lover ganske rørende, at han nok skal gøre sit allerbedste.

Solidt skuespilspil glatter rodet lidt ud
Yves Saint Laurent fungerer nemlig glimrende, når fokus ligger på den følsomme unge mands sarte, næsten martrede sjæl. Og Pierre Niney, der spiller ham, gør det så godt, at man undervejs næsten ikke bemærker, at historien kører lidt i tomgang og i alle retninger: Værnepligt, Karl Lagerfeld, modeller, oprør og partnerskab mases ind i de spinkle 101 minutter.
Portrætfilm har det ikke altid nemt. Tager de for meget med, anklages de for at være ufokuserede, og koncentrerer de sig kun om et begrænset område, udråbes de som ubetydelige. Manden bag denne film, Jalil Lespert, slipper bedst af sted med forholdet mellem Bergé (Guillaume Gallienne, ligeledes fremragende) og YSL, der bestemt ikke var lige nemt alle dage. De to meget forskellige mænd kan ikke rigtig undvære hinanden, men driver samtidig også hinanden til vanvid. Især YSLs kamp for at finde sig selv og fungere som et menneske – og ikke kun et ungt modegeni – fylder meget i filmen, men den insisterende kronologiske tilgang og respekten for modeskaberens kunstneriske bedrifter hæmmer dramaet.


Copyright:
SF Film
Lunken hyldest
Der er masser af vilde udskejelser, for YSL holdt sig ikke tilbage med sidespringene, stofferne – de narkotiske, ikke silkematerialerne – og generel divaopførsel. Dette bliver dog aldrig så vildt og vovet som hensigten tydeligvis har været, mens trekantsintensiteten mellem Bergé, YSL og musen Victoire (yndige Charlotte Le Bon), som YSL koldt dumper efter Bergé i forskruet magtspil har 'besudlet' hende, derimod er interessant nok.
I sidste ende er det monsieur Saint Laurents bidrag til modeverden, der gør ham usædvanlig, og ikke så meget at han var et forkælet barn, en usikker ung mand og til tider mindre sympatisk som rebelsk voksen, forpint over at have misset en sorgløs ungdom. Der er intet nyt i, at følsomme kunstnere ofte lever et turbulent liv, og Yves Saint Laurent byder hverken på store overraskelser, gribende drama eller berusende stildyrkelse, som geniet Yves Henri Donat Mathieu-Saint-Laurent på alle måder har fortjent, men den har da i det mindste en snert af disse elementer.
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Det tredje mord16/8
The Equalizer 216/8
Nancy16/8
The Spy Who Dumped Me16/8
The Meg9/8
Mission: Impossible - Fallout2/8
Hotel Artemis26/7
Sicario 2: Soldado19/7
Mamma Mia! Here We Go Again19/7
Landet af glas19/7
Flere bio-anmeldelser
 
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
The Florida Project17/7
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri3/7
Black Panther2/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Forfatteren bag Tilfældets musik, med bl.a. James Spader, har en cameo i filmen. Hvem?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google