CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
A nagy füzet

Produktionsland:
Ungarn

Produktionsår:
2013

Manuskript:
András Szekér

Producere:
Pál Sándor
Sándor Söth

Fotograf:
Christian Berger

Klipper:
Szilvia Ruszev

Komponist:


Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Miracle Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 4 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.

Læs også...
Anmeldelser:
26-09-08:
Opium
 


Det store stilehæfte - Krigsdagbogen

Anmeldt af:Frederik Kyhn Bøge
Genre:Drama
Varighed:109 minutter
Instruktør:János Szász
 
Premieredato:16-04-2014
Medvirkende:Som:
András GyémántOne
László GyémántOther
Gyöngyvér BognárMother
Piroska MolnárGrandmother
Ulrich ThomsenOfficer
Ulrich MatthesFather

Ondskabens ulidelige lethed
 
Er Agota Kristof blot navnet på krimiforfatteren Agatha Christie, udtalt med lidt baltisk accent? Sådan tænkte i hvert fald den nulevende filosof, Slavoj Zizek, da han først hørte navnet på den nok så virkelige ungarske forfatter til bogen som er forlægget til dagens filmen, Det Store Stilehæfte. Men som Zizek også så rigtigt efterfølgende pointerede, er der langt mellem Christies forstadsuhygge og Kristofs eksistentielle angstindsigt, selvom de begge har ondskaben tæt på livet i deres respektive forfatterskab.


Copyright:
Miracle Film
Ondskab – på ungarsk
Elementet af ondskab kommer tæt ind på biografgængeren i instruktør János Szász filmatisering af sin landsmands roman. Her følger vi filmens hovedpersoner, to unavngivne tvillinger, i deres oplevelser under 2. verdenskrig. Deres far bliver sendt ud i krigen og deres mor må nødtvunget efterlade sine to sønner hos deres tyraniske bedstemoder. Hos hende og i området omkring hendes gård hvor tyske tropper opholder sig, erfarer de livets brutaliteter på nærmeste hold. Erfaringer som de to brødre tager til efterretning ved at fralægge sig al humanitet. Alle livets positive følelser, glæde, kærlighed og overbærenhed glemmes. Hos brødrene hersker der kun kaos – simpelthen for at undgå den smerte som krigen har bragt med sig.

Lidelsens momentum
I et moderne syn fremstår de to unavngivne tvillinger derfor som en dynamisk duo, med ødelæggelse og dårligdom som deres frommeste mål. De stjæler, svarer deres mormor igen og tæsker hinanden til de begge falder om. Netop denne del af filmens handling har sit forlæg i den franske filosof, Merleau-Pontys fænomenologiske teser. Uden at det skal blive for langhåret, opfattes de to drenges ordnede kaos som et produkt af de mennesker og oplevelser der omgiver dem. Flugten fra smerten er således ikke blot en forsvarsmekanisme, men et reelt livsvilkår. Der findes ingen anden måde at begå sig på for de to drenge i den krigsramte verden som er en barsk, men virkelig sandhed.


Copyright:
Miracle Film
Fra stilehæfte til lærred
Men alle disse pointer ses i lige så høj grad i filmens forlæg, bogen af samme navn. Så hvad er det egenligt der gør forskellen i transaktionen fra skrift til lærred? Szász har ladet tvillingernes fælles monolog være den gennemgående fortæller, som en voiceover, filmen igennem. Et fortællerpar der er taget direkte fra bogen og derved bliver der åbnet op for at Szász kan male sine billeder lige som det passer. Det gør han til bravour, både i det scenografiske arbejde hvor kostumevalget passer perfekt til sin periode. Dels også i de sporadiske sekvenser der akkompagnere oplæsningerne fra det stilehæfte som de to brødre får af deres far inden han drager i krig. Et tomt kanvas i begyndelsen, der igennem animerede sekvenser fyldes op af døde insekter, fuglefjer, makabre tegninger og drengenes eget blod og egne fortællinger. En formfuldendt kombination af det dystre og udtryksfulde.

Vi må glemme for at huske
Det Store Stilehæfte er ikke nogen nem film at komme igennem, med rette. Det er historien om en periode af menneskehedens tilværelse der er tabubelagt, men nødvendig at skildre i alle dens facetter. Historien fortalt igennem uskyldens øjne er med til at sætte ord på nogle af de glemte aspekter, men samtidig danne et større indtryk af Anden Verdenskrig. For at snakke om ondskab er ikke nogen nem sag, men med János Szász fortolkning af det boglige forlæg bliver vi måske klogere.
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
The Meg9/8
Mission: Impossible - Fallout2/8
Hotel Artemis26/7
Sicario 2: Soldado19/7
Mamma Mia! Here We Go Again19/7
Landet af glas19/7
Skyscraper12/7
Under træet5/7
Ant-Man and the Wasp4/7
Du er den28/6
Flere bio-anmeldelser
 
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
The Florida Project17/7
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri3/7
Black Panther2/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilket superhelt vil jernkæmpen gerne være i tegnefilmen Drengen og jernkæmpen?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google