CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Klik på en region for at læse anmeldelser, nyheder m.v.
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Når dyrene drømmer

Produktionsland:
Danmark

Produktionsår:
2014

Manuskript:
Rasmus Birch

Producere:
Ditte Milsted
Caroline Schlüter

Fotograf:
Niels Thastum

Klipper:
Peter Brandt

Komponist:
Mikkel Hess

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Nordisk Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
Der mangler 5 brugerkarakterer, før brugernes vurdering vises.

Læs også...
Nyheder:
04-02-15:
CinemaZone.dk er med til at uddele Æres Bodil til Viggo Mortensen
 
Anmeldelser:
01-02-16:
1864 - brødre i krig
 


Når dyrene drømmer

Anmeldt af:Frederik Kyhn Bøge
Genre:Gyser, Drama
Varighed:84 minutter
Instruktør:Jonas Alexander Arnby
 
Premieredato:12-06-2014
Medvirkende:Som:
Sonia SuhlMarie
Lars MikkelsenThor
Sonja RichterMor
Jakob OftebroDaniel
Stig HoffmeyerDr. Larsen
Mads RiisomFelix

Ulven kommer! - Og hva så?
 
Man kan ikke andet end at tage hatten af for de instruktører der udklækkes hos Super16. Alternativet til Den Danske Filmskole har med sine seneste afgangsårgange vist markante tænder. Ikke kun i pressen, men også ved diverse prisuddelinger, har skolen trukket anerkendende roser for især de kortfilm som produceres af det færdiguddannede hold instruktører. Mindre velrenommeret er dog skolens langspillere, der især i pressen får halvlunkne tilbagemeldinger. Men et klap på skulderen skal de altså have, til trods. For de seneste års biograffilm med en Super16-instruktør i stolen har bevidst gået efter at formidle den genredefinerede film, hvad enten det være sig ungdomsdramaet Hold Om Mig, superheltefilmen Antboy eller dagens gys, Når dyrene drømmer. Det er muligvis dumdristigt, men det sætter samtidig en æstetisk standart for filmproduktion som ligger sig alenvidt fra arven efter dogmen, der stadig hænger over Filmskolens fiktionslinje.


Copyright:
Nordisk Film - Framegrab
En ulv i stiliserede klæder
Men den danske genrefilm hænger stadig langt fra sine udenlandske konkurrenter i kvalitet. Og selvom instruktør Jonas Arnby's produktioner tæller en af verdens første (og bedste) virale kampagner (Quicksilver, red.), samt utallige vellykkede musikvideoer er Når dyrene drømmer bestemt ikke en umiddelbar succes.
Marie lever et stilfærdigt ungdomsliv i den yderste danske provins med sin far og sin syge mor. Hun opdager dog snart at der er skjulte sandheder under overfladen i det lille hjem – både igennem hendes (alt for) stille moder og i særdeleshed på egen krop, hvor et lille udslæt viser sig at være meget mere end som så. Arnbys fortid i de stiliserede musikvideoer skinner klart igennem, allerede fra de introducerende credits. Et gråvejrsramt havneleje ligger baggrund til, imens et ensom harmonium spiller den melankolske stemning ind i øregangene. Der er ingen tvivl om at vi befinder os i norden.

En film bliver til tusind tricks
Det er gennemført ned til mindste detalje, men det efterlade ikke et eneste ønske om kvalitativ efterrationalisering. Ikke engang i de små mellemscener i det lokale fiskerenseri, hvor vi uden dialog præsenteres for Marie og hendes jævnaldrendes interne genstridigheder, er vi et sekund i tvivl om intentionen. Der er ingen tvivl om at Arnby kan sine filmiske tricks ned til fingerspidserne. Men han spiller dem så åbenlyst, at det uventede gys giver svære kår at spille under, især for den debuterende Sonia Suhl i en noget vaklende hovederolle. Der hvor dette middelmådige gys dog rammer helt plet, er når Arnby for lov til at udfolde sig på vante græsmarker. Filmens visuelle æstetik er et overflødighedshorn af smukke filmstriber. Jeg skulle være den sidste til at bede bondemanden om at blive ved sin last. Den danske filmverden trænger i den grad til et forfriskende pust, der kan blæse os væk fra generaliserede forventerninger om en ny 'Dogme 95'-bølge. Men skal vi kunne måle os med udlandet hvad angår genrefilm, har vi et godt stykke vej igen.
 
Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Der er endnu ingen kommentarer.

 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Vi ses deroppe14/6
Stor som en sol14/6
Den skyldige14/6
Sommeren 19937/6
Junglebanden7/6
Jurassic World: Fallen Kingdom7/6
Fædre og sønner6/6
Isle of Dogs31/5
Mit Grønland24/5
Skjold & Isabel24/5
Flere bio-anmeldelser
 
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Mordet i Orientekspressen13/4
The Killing of a Sacred Deer2/4
Justice League26/3
The Square23/3
Thor: Ragnarok12/3
Blade Runner 20492/3
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvem spiller musen Polyhymnia, der kan redde alle ud af deres kvaler i Mød mig på Cassiopeia (1951)?
 
Test din filmviden her© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google