CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Battlefield Earth

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
2000

Manuskript:
Corey Mandell, J. D. Shapiro efter bog af L. Ron Hubbard

Producere:
Jonathan D. Krane
Elie Samaha
John Travolta
Ashok Amritraj
Don Carmody

Fotograf:
Giles Nuttgens

Klipper:
Robin Russell

Komponist:
Elia Cmiral

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Sandrew Metronome

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(35 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
01-06-01:
Get Shorty 2 på vej
 
Anmeldelser:
10-06-03:
Knockaround Guys
05-02-02:
Swordfish
 
Artikler:
19-09-01:
John Travolta
05-06-00:
NAC: Barry Pepper
 


Battlefield Earth

Anmeldt af:Frederik Asschenfeldt Vandrup
Genre:Sci-Fi/Action
Varighed:115 minutter
Instruktør:Roger Christian
 
Premieredato:02-06-2000
Medvirkende:Som:
John TravoltaTerl
Barry PepperJonnie Taylor
Forest WhitakerKer
Kelly PrestonChirk
Kim CoatesCarlo
Richard TysonRobert the Fox
Se komplet creditliste her

Guld, psychloer og flotte effekter
 
Jorden År 3000. Barry Pepper (den yngste betjent i Den grønne mil) render rundt med langt hår og et forvildet udtryk i ansigtet. Mentalt strandet et sted mellem Den sidste mohikaner og aberne i Kubricks Rumrejsen År 2001 forsøger en lille gruppe mennesker at overleve på den frodige men også dødsensfarlige planet.


3 meter høj og ret dum
Det herskende folkefærd er de 3 meter høje Psychloer, der mange år tidligere kunne nøjes med ni minutter til at indtage den forsvarsløse klode. Nu er de i fuld gang med at plyndre Jorden for dens sidste ressourcer – lidt underligt, at den opgave skulle tage 1000 år, når de var så hurtige til at indtage den, men bare rolig; det er et af de mindre plothuller i denne gang højteknologiske sci-fi-trash. Plyndringen er tæt på at være afsluttet, da sikkerhedschefen Terl (John Travolta) efter et jordskælv opdager en stor guldåre, og da han føler sig misforstået og overset på den triste planet, beslutter han sig for at stjæle guldet selv, uden at hans chefer hjemme på Psychlo får noget at vide. Til det formål har han brug en stak hårdtarbejdende ’menneske-dyr’, og da den eventyrlystne Johnnie Tyler (Barry Pepper) kommer i vejen, bliver han en del af psychlo-chefens private arbejdshold. Under kraftig overvågning, og uden særlig mange evner udover et medfødt jagtinstinkt, skal vor unge helt redde sig selv, sine medmennesker og resten af universet på små to timer.

Travolta vælger forkert
L. Ron Hubbard er kendt og frygtet over det meste af verden som grundlæggeren af den drøneffektive pengemaskine Scientology. Inden han fik sit navn udødeliggjort som afgud, var han en ganske almindelig forfatter, og da han skrev Battlefield Earth i 1982, var det en tilbagevenden til gamle dyder, der mest af alt virkede som et tiltrængt frikvarter fra sektarbejdet. John Travolta – en af hans mest loyale og indflydelsesrige følgesvende – har længe haft projektet som sit hjertebarn, og selvom historien bestemt har sine underholdende højdepunkter, så burde en Travolta her få år efter højdepunktet på hans karriere have været klog nok til at holde fingrene langt væk. For beretningen om menneskets sidste desperate kamp for overlevelse er blevet en vaskeægte camp-klassiker allerede fra fødslen, primært fordi den ikke kender sine egne begrænsninger og satser hele butikken på at for meget er nok. Manuskriptet, der er klasket sammen af debutanten Corey Mandell, er en klodset og uinspireret gang misk-mask, der nøjes med to typer scener, Travolta som ond skurk, der udfører onde gerninger og Barry Pepper som heroisk helt, der forsøger at forhindre Travolta i at være ond. Primitivt – ikke sandt?.


Flotte effekter
Helt til rotterne er Battlefield Earth dog ikke. Effekterne – og dem er der mange af – er helt på højde med, hvad man bør forvente, og der er lagt stort arbejde i, at skabe en spændede og visuelt flot ramme for trivialiteterne. Det kan mærkes, at instruktøren Roger Christian er flasket op som dekoratør – blandt hans værker er Star Wars og Alien - men hans evne som samlende kreativ kraft mangler stadig meget. Han bistod ellers George Lucas som assistentinstruktør på Star Wars Episode 1, men desværre er det meget lidt, han har videreført fra det, i denne sammenhæng, klart overlegne rumepos. Især actionscenerne i Battlefield Earth er katastrofale sammenlignet med næsten alle konkurrenter. Mørke, forvirrende og uden dynamisk kraft. Faktisk har indtrykket af dem været så dårligt ved gennemsyn, at man har valgt at køre størstedelen af dem i slow-motion, hvilket dræner dem for den sidste intensitet.

Tom underholdning
Trods alle fejlene er det ganske rart at se en film, der insisterer 100% på at være en vaskeægte drengerøvsfilm – godt nok er den dum, men hvis man har et svagt punkt for primitive helte, der i løbet af to slagsmål og en kvik mishandling bliver smarte nok til at finde en håndfuld kraftige jet-jagere (som har været gemt i 1000 år, men som stadig har masser af brændstof på tanken) og lærer at bruge dem ved at konstatere: ”Det er nok ligesom at ride på hest” – så er Battlefield Earth et oplagt udflugtsmål. Det hjælper nok, hvis man er på den unge side af 12, for der er et utal af vanvittige plothuller, som skal sluges uden blinken, hvis man skal undgå klarsynets skræmmende konklusion, at Battlefield Earth er noget værre bras.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (4 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Rasmus
30-4-2007 10:57
fedt lavet det er så fedt at jeg kunne købe alle sammen

Rasmus
30-4-2007 10:55
det er et fedt spil det er super kvalitet og det er godt lavet det er realistisk og det styrer

dRæber
18-2-2007 20:47
Hahahahahahahahahaha.... nej.... hahahahahaha!

jakker
18-2-2007 20:37
fed film....


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Skyscraper12/7
Under træet5/7
Ant-Man and the Wasp4/7
Du er den28/6
Hereditary28/6
Far til fire i solen28/6
Huset ved havet28/6
Ocean's 821/6
Violinisten21/6
Love, Simon21/6
Flere bio-anmeldelser
 
Molly's Game6/7
Black Panther2/7
Den skjulte tråd29/6
Coco22/6
De originale21/6
Darkest Hour14/6
The Greatest Showman18/5
Star Wars: The Last Jedi16/4
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Hvilken film foregår ikke i fremtiden?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google