CinemaZone.dkBiografDVDUSAEuropaDanmarkVerdenDebatforum
 Nyheder - Anmeldelser - Artikler - Arkiv - Forside
  Søg

Ekstra credits
Originaltitel:
Fight Club

Produktionsland:
USA

Produktionsår:
1999

Manuskript:
Jim Uhls efter en roman af Chuck Palahniuk

Producere:
Art Linson
Cean Chaffin
Ross Grayson Bell

Fotograf:
Jeff Cronenweth

Klipper:
James Haygood

Komponist:
The Dust Brothers

Censur:
Tilladt for alle over 15 år

Distributør:
Nordisk Film

Din mening
Har du set filmen? Hvad synes du om den?

Brugernes dom
(324 stemmer)

Læs også...
Nyheder:
15-07-04:
Fight Club som musical?
08-06-04:
Fight Club-forfatter filmatiseres igen
15-07-03:
Har Brad Pitt grimme ben?
01-03-03:
Pitt kæmper for Fincher
04-02-03:
Hong Kong-krimi amerikaniseres
31-01-03:
Aronofskys næste projekt
24-01-03:
Fincher laver film om skateboardere
03-01-03:
Fortsættelser du ikke vil gå glip af!
17-09-02:
Palanhiuks Choke
15-08-02:
Straw Dogs genindspilles
12-06-02:
Norton med i The Italian Job
23-05-02:
Brad Pitt som P Diddy?!?
02-04-02:
'Panik' på toppen
13-03-02:
Pitt i HIV-drama
08-03-02:
Fincher instruerer M:I3!?
09-02-02:
Finchers nye thriller
07-02-02:
Edward Norton – din bisse!
31-01-02:
Edward Nortons sidste nat i friheden
19-12-01:
Filmatisering af musiklegende
07-12-01:
Terminator 3 på vej
22-11-01:
Red Dragons nye navne
05-10-01:
Hollywoods begavede børn slår sig sammen
07-09-01:
Fincher, Pitt & Del Toro i køkkenet
22-07-01:
Madonna i Survivor
29-05-01:
Nyt fra Affleck og Norton
 
Anmeldelser:
13-06-14:
Dallas Buyers Club
21-12-11:
The Girl with the Dragon Tattoo
15-12-11:
Moneyball
14-10-10:
The Social Network
18-06-09:
Benjamin Buttons forunderlige liv
09-10-07:
Zodiac
25-04-03:
25th Hour
27-08-02:
Ocean's Eleven
29-05-02:
Spy Game
17-04-02:
The Score
30-10-01:
The Mexican
20-06-01:
Snatch
27-02-01:
Seven
30-10-00:
Syv år i Tibet
 
Artikler:
12-04-02:
Premiereportræt: David Fincher
01-03-02:
Filmen og det skæve, indre liv
 

Læs også...
I temaet Fincher's Room:
 
Premiereportræt: David Fincher
Panic Room
Premiereportræt: Jodie Foster
Seven
Brad Pitt

Fight Club

Anmeldt af:Felix Drott
Genre:Drama/Komedie
Varighed:133 minutter
Instruktør:David Fincher
 
Anmeldelsesdato:10-05-2000
Medvirkende:Som:
Edward NortonFortæller
Brad PittTyler Durden
Helena Bonham CarterMarla Singer
Meat LoafRobert Paulson
Jared LetoAngel Face
Holt McCallanyThe Mechanic
Se komplet creditliste her

Bankekød til slemme drenge
 
David Fincher, instruktøren bag mørke og næsten sadistiske film som Alien3, Se7en og The Game, har med Fight Club formået at overraske og fornye sit repetoire uden at skuffe. Han har bragt Chuck Palanhiuks yderst subjektive roman til lærredet med en visualitet og en legende fortællestil, der gør forlægget fuld retfærdighed.

Den første regel...
”Den første regel i Fight Club er: Man taler ikke om Fight Club”, det er filmens mantra og et godt råd til enhver, der har set den. Ligesom Finchers tidligere værker, er Fight Club en film, som skal opleves uden for meget forhåndsviden.
Filmens fortæller, der forbliver navnløs, lever en emotionelt tom og søvngængeragtig tilværelse. I et panisk forsøg på at finde følelser, begynder han at frekventere støttegrupper for mennesker med kræft, hjerneparasitter og andre dødelige sygdomme. Grupperne bliver som et narkotikum for ham. Her kan han græde, her kan han finde en katarsis. Og så møder han Tyler Durden. Tyler er karismatisk og fanden-i-voldsk, han er impulsiv og handlekraftig. Efter et værtshusbesøg ender de to i en venskabelig, men alvorlig, nævekamp og fra den dag er støttegrupperne fortid. Nu har de noget bedre, de har Fight Club, kampklubben.

Porno og anarki
Fortællerens opgør med sin ensformige Ikea-tilværelse, hvor tilværelsens største dilemma er, hvilken nuance sofaen skal have, ligger fint i linie med andre sen-halvfemser-film. Fra Idioternes angreb på Søllerød-fascisterne til den hash-rygende familiefar Lester Burnham i American Beauty. Fincher behandlede allerede temaet i The Game, om rigmanden der fra sit magelige men tomme liv kastes ud i en malstrøm af ubehageligheder, men samtidigt genfinder lysten til livet.
Tyler Durden arbejder som operatør i en biograf, hvor han udøver sin anarkistiske virksomhed i det små ved at splejse enkeltbilleder af hardcore porno ind i familiefilm. ”Når du er søvnløs er alting en kopi af en kopi af en kopi” siger Norton i sin voice-over. Dagene er for ham som de næsten identiske billeder på en filmstrimmel, og det er Tylers opgave at splejse små stykker anarki ind i hans søvngængertilværelse.

En ufilmatiserbar bog
Chuck Palanhiuks romanforlæg kan synes et besynderligt udgangspunkt for en film. Ligesom Bret Easton Ellis’ American Psycho bygger bogen i stor udstrækning på invendig monolog, men Fight Club formår at anvende den yderst filmisk. Edward Nortons fortællerstemme, næsten direkte citeret fra romanen, er en genistreg fra manuskriptforfatterens side. Sjældent har man hørt en så velfungerende voice-over siden 1940’ernes film noirs. Ikke alene udgår den at være en fordobling af det, der allerede fortælles i billeder, men den tilføjer billederne en satirisk tone og leverer en befriende humor midt i filmens mørke.
Samtidigt leverer Fincher en virtuost visuel billedside, hvor computereffekter i The Matrix-kvalitet tager os på poetiske kamerature mellem forbrugerkulturens fyldte skraldespande eller viser en ekstatisk sexscene som en ekspressiv Kama-Sutra-montage. Billederne er smukke og lyddesignet suverænt, godt understøttet af The Dust Brothers’ velfungerende score.

Enkelte fejl...
Brad Pitt beviser atter, i noget der ligner en mere jordbunden udgave af hans rolle i 12 Monkeys, at han ikke blot er er smukt ansigt, og Edward Norton overgår sin egen pragtpræstation i American History X. Men selvfølgelig har selv den bedste film mangler. Efter den første halvanden time taber filmen tempo, delvist fordi den sætter handlingen i forgrunden og Nortons fortæller bliver tilsidesat, og når Fincher introducerer sit endelige twist, der virker overflødigt og påklistret, underminerer filmen sit eget budskab. Jeg mener ikke, som nogle kritiske røster, at filmens slutning er udtryk for kujoneri fra Finchers side, for her er han faktisk mere modig end bogen, men den forvirrer og skaber tvetydighed.
Det er synd, for det er en skønhedsplet, der gør en fantastisk film, der kunne være blevet en stor klassiker, til noget mere ordinært: Et fejlbehæftet mesterværk.
 




Deltag i debatten:
Navn:
Indlæg:

Seneste kommentarer: (30 i alt - Læs alle)
 
ForfatterIndlæg
Mille.
9-8-2009 15:17
Så "fight club" her forleden dag. Og jeg synes, at den lagde op til at være en fed film, men så endte den bare liiiidt for langt ude.....

Vædder
9-8-2009 09:43
Virkelig fed film i starten og noget i midten. Men så blir den underlig med at Tyrler Durden laver den der hær(der er jo en grund). Men det var helt sin egen film med at de lavede den der Fight Club. Tyrler virkede ellers så sej, men stadig sindsyg. Tilsidst ender han jo bare med at være psygopatisk.

Mrs. Nobody
4-8-2009 12:25
Jeg købre filmen i den lokale købmands butik og købte den faktisk pga jared leto var med i den men da jeg så den...
WAAAUW!!
Den er genial, fantastisk og elsker den!
Jeg kan stadig se den og stadig blive overrasket.
Skal ses!

Im jacks wasted life !!!
12-7-2009 21:35
Filmen ER et mesterværk!

Der er så mange niveauer i den så af fange dem alle kræver en del.

Desuden finder jeg det morsomt at kritisere et tempo skift Felix Drott, i en film, som er fortaler for det - Havde det været lige hurtigt eller lige langsomt TEMPOET - så været bedre????

En vigtigt pointe i filmen er nemlig et "tempo skift" både fysik og mentalt.
Vågn op og lev dit liv og drømme og ikke hvad der bliver dikteret af div. institutioner i og af samfundet.

Genialt plot, skuespil, budskab(r), cgi, easter eggs mm.

Filmen vil Altid være relevant.

20/10 - cape noctem.

mig
14-12-2007 19:11
hej.
fantastisk film! totalt gennemført! det her er min opfattelse af den:
en time inde i filmen har man lyst til at slås,
halvanden time inde i filmen, har man det dårligt over, at man nogensinde har tænkt den tanke
og når filmen er slut føler man sig nærmest på en måde totalt afklaret med sigselv
seks ud af seks stjerne fra mig af


 
Tilbage  Til toppen  Send til en ven  Udskriv


Senest anmeldt
Det tredje mord16/8
The Equalizer 216/8
Nancy16/8
The Spy Who Dumped Me16/8
The Meg9/8
Mission: Impossible - Fallout2/8
Hotel Artemis26/7
Sicario 2: Soldado19/7
Mamma Mia! Here We Go Again19/7
Landet af glas19/7
Flere bio-anmeldelser
 
You Were Never Really Here10/8
Red Sparrow20/7
The Florida Project17/7
The Shape of Water16/7
Game Night13/7
Molly's Game6/7
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri3/7
Black Panther2/7
Flere dvd-anmeldelser
 

Quiz
Harrison Ford har arbejdet i mange år som håndværker, men som hvad?
 
Test din filmviden her



© CinemaZone.dk I/S 2000-2018 - Om CinemaZone.dk - Skribenter - Annoncering
 
Sg p Google